IMG 1854

Verken de Semois van bron tot monding. Je ontdekt enkele van de mooiste panorama's en avontuurlijkste paden die er op het Belgische GR netwerk te vinden zijn.
Vooral in het tweede deel van deze wandelroute leveren de hoogteverschillen behoorlijk uitdagende tochten op.

 

Kaart 

(deze track is gebaseerd op informatie uit de grsentiers.org website, de Waalse GR organisatie; consulteer altijd hun website voor de meest recente situatie)

 

Sfeerbeelden

 

Algemene info

Geen betere wandelroute om de Semois te verkennen van bron tot monding dan het GR 16 pad. De route vertrekt bij Arlon aan de bron van de rivier en loopt helemaal tot in Monthermé (Frankrijk) waar de Semois (Semoy) uitmondt in de Maas.

In vogelvlucht liggen er tussen Arlon en Monthermé nauwelijks 80 km, maar met de vele kronkels en meanders doet de rivier er maar liefst 220 km over om die afstand te overbruggen. GR 16 slaat hier en daar een kronkel over (al of niet als variantroute) en komt zo aan een lengte van 209 km. Maar ook aan de monding houdt het nog niet op. Je kunt nog dik 43 mooie kilometers verder stappen om in Frankrijk aansluiting te vinden met de GR 12 wandelroute (Amsterdam - Parijs).

GR 16 ziet de Semois veranderen van een braaf waterloopje in het zacht heuvelende landschap van Belgisch Lotharingen tot een erg grillige, diep in de Ardense schistheuvels ingesneden rivier.
Vooral in het tweede deel van de tocht is het traject niet altijd even makkelijk want de hoogteverschillen kunnen nogal oplopen. De beloning zijn enkele van de mooiste panorama's die in België te bewonderen zijn en soms behoorlijk avontuurlijke paden. Mede daarom is GR16 één van de populairste lange-afstandsroutes in ons landje. Voor de Walen zelf stond het pad in 2018 zelfs op nr. 1 !

De GR 16 wandelroute is ideaal om er een paar dagen op uit te trekken in eigen land met tent en rugzak. Vooral vanaf Florenville ligt het traject bezaaid met tal van campings. Je houdt er altijd een zowel uitdagend als wondermooi wandelavontuur aan over.

Opgelet:
Door de beschermingszone rond de gebieden waar haarden van de Afrikaanse varkenspest gevonden zijn, zullen delen van de eerste 3 à 4 etappes van de GR 16 wandelroute voor onbepaalde tijd niet toegankelijk zijn (tussen Arlon en Florenville). Plan je toch te wandelen in die streken, neem dan zeker eerst een kijkje op de websites die de verschillende toegankelijkheidsbeperkingen in kaart brengen, en/of contacteer de plaatselijke toeristische diensten. Er zijn stukken die helemaal ontoegankelijk zijn, in andere delen van het gebied mag je 's nachts niet rondlopen, en in weer andere delen mag je wel lopen, mits je niet buiten de toegelaten paden te begeven. De situatie evolueert bovendien regelmatig waarbij maatregelen zowel verstrengd als versoepeld worden.

De 6de en recentste editie van de topogids van de GR 16 wandelroute werd uitgegeven midden 2016. Op de Waalse GR webisite vind je een (gratis) pdf-document met alle wijzigingen sindsdien (momenteel uptodate tot 17 november 2018). En gewoontegetrouw kun je het gpx-bestand van de volledige route ook gratis downloaden op dezelfde website.

 

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.