GR 16: Auby-sur-Semois - Bouillon (30,9 km)

IMG 1776

Een tocht langs verschillende grote meanders van de Semois. Ondanks de toch wel belangrijke hoogteverschillen in de streek blijft (bleef) het hoogteprofiel van dit wandeltraject nog redelijk bescheiden.

 

Kaart


(deze track is gebaseerd op informatie van de website grsentiers.org; de meest recente situatie vind je altijd bij hen)

 

Reis info

We reisden de dag ervoor naar Bouillon waar we een paar nachtjes konden logeren in de Jeugdherberg.
Voor Bouillon sporen we eerst naar Brussel-Noord, daar overstappen op de trein naar Luxembourg, uitstappen in Libramont. Van daar verder met de bus naar Bouillon.
's Morgens namen we in Bouillon de bus naar Bertrix die ons afzette in Auby-sur-Semois. De rit duurt ruim een half uur en passeert langs Dohan. Wie in Dohan wil vertrekken verkort de tocht met 9,6 km.

We kwamen aan in Bouillon waar we logeerden. Geen busverplaatsingen meer.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden 

 

De wandeling

Door verschillende trajectwijzigingen is deze etappe uitgegroeid tot een respectabele 30,9 km met een al even respectabel hoogteprofiel. Toen wij het traject liepen in 2014 bedroeg de afstand nog 25,6 km met een veel bescheidener hoogteprofiel.

De busrit van Bouillon naar Auby-sur-Semois illustreert vooral tijdens het tweede deel het reliëf van de streek. Hoog boven Dohan rijden we langs een mooi uitzichtpunt, waarna het helemaal naar beneden gaat tot dat dorp, en dan terug naar boven tot Auby-Sur-Semois. Gelukkig hoeven we al die hoogtemeters niet te voet te overwinnen want de geplande tocht volgt overwegend de meanders van de Semois en houdt zich meestal op in de lagere regionen van die valleien.

Screenshot 20190629 113017Vanaf Auby-sur-Semois daalt het traject geleidelijk af naar de vallei om een eerste ruime meander te volgen. Gedurende 4 km houdt de Semois zich goed verborgen achter de dichte bossen op de valleihelling. Ook verder krijgen we de rivier maar af en toe te zien, alhoewel we er nog eens 3 km lang vlakbij lopen. Goed 7 km na het vertrek staan we uiteindelijk een eerste keer op de oever. De plaats wordt de Gué du Maka genoemd en er ligt een camping met dezelfde naam. Een "gué" is een doorwaadbare plaats waar men vroeger de rivier overstak. We zullen er op deze en de volgende tocht nog verschillende tegenkomen. "Maka" duidt hier op het industriële verleden van de plaats. Ooit stond hier een smeltoven en smidse waar vooral kolenschoppen geproduceerd werden. Leuke vaststelling: na al die kilometers staan we terug op amper 2 km van Auby-sur-Semois waar we vertrokken zijn.

In de rivier bloeit de waterranonkel uitbundig, het lijken wel witte tapijten op het water. De weidebeekjuffer voelt zich hier helemaal thuis. We zien er massa's rondvliegen op en langs het water, de mannetjes met hun donkerblauwe vlek op de vleugels voortdurend opgaand in het imponeren van de frêle vrouwtjes met hun kleurloze vleugels en bijna doorschijnend blauwgroen gekleurde lijfjes. Iets verder lopen we dwars door de Roche Percée en dan gaat het langs weer een scherpe rivierbocht tot in Dohan. Onderweg splitst een variantroute af van het hoofdtraject dat we volgen. De variantroute loopt boven enkele meanders door tot in Bouillon. Dat traject is korter, maar vergt uiteraard heel wat meer klim- en daalwerk.

Dohan is het enige dorp dat we passeren en we vinden er zowaar een bistro waar we halt houden om even de inwendige mens te versterken. Dan stijgt de route naar het uitzichtpunt op de Roche des Chevauchées waar we een mooi panorama op het dorp en de brug over de Semois gepresenteerd krijgen. We keren terug naar de rivier en de volgende 5 km is het weer rustig meanderstappen. We komen uit bij een verkeersweg (N865 Mortehan - Noirefontaine via Bohan) die afdaalt naar de rivier en wat verder afgesloten is voor alle verkeer, behalve wandelaars... Het deel dat we volgen langs de rivier blijkt aangelegd te zijn op een erg onstabiele ondergrond en is daarom al enkele jaren verboden terrein voor koning auto. Langzaam maar zeker palmt de natuur het gladde wegdek terug in. Wortels veroorzaken scheuren waarin gras en planten opschieten, groenafval en aarde bedekken de randen van de weg en laten de begroeiing oprukken. Dit moet nu zowat het breedste verharde wandelpad in België zijn.
Opmerking juli 2015: het deel langs de onstabiele weg is vervangen door een nieuw en veel langer traject dat hoog boven deze Semoismeander loopt.

Bij een schuilhut met picknickbank bereiken we weer een "gué" (Gué du Han du Han) en kunnen we beginnen aan de zoveelste meander. Na nog een flink aantal kilometers komen we in de buurt van Bouillon. De route snijdt een kleinere bocht in de rivier af om via een voetgangersbrug de N89 snelweg over te steken. Nog even een stukje bos en plots duikt in de verte het kasteel van Bouillon op. Even later staan we op de Pont de France vlak onder de indrukwekkende burchtruïnes.

Als eerste kennismaking met de grillige Semois kan deze tocht alleszins tellen (dit was onze eerste tocht op de GR 16 wandelroute). Geen betere manier om de rivier te ontdekken dan er gewoon langs te trekken, soms kilometerslang zonder enig teken van bewoning of exploitatie. Houden zo!

 

Andere GR's in de streek

GR 14

 

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.