GR 16: Bouillon - Alle-sur-Semois (21,8 km)

IMG 1854

Dit is zonder meer een klassieker op het Belgische net van GR paden. De tocht voert langs enkele van de mooiste panorama's die in ons landje te bewonderen zijn. De 'laddertjes' wandeling en het pad over de heuvelkam van Frahan zijn een must voor iedere een beetje avontuurlijk aangelegde wandelaar. Er moeten wel heel wat (naar Belgische normen) hoogtemeters overwonnen worden.

 

Kaart


(deze track is gebaseerd op informatie van de website grsentiers.org; de meest recente situatie vind je altijd bij hen)

 

Reis info

We logeerden in Bouillon en konden 's morgens zonder bijkomende verplaatsingen op stap.

Aangekomen in Alle-sur-Semois liepen we links tot bij de bushalte Hôme op de N945. Een bus bracht ons in 25 minuten naar het busknooppunt in Menuchenet vanwaar we met een andere bus (Libramont - Bouillon) verder konden naar Bouillon. Die laatste rit duurt 12 minuten. In Menuchenet moesten we wel ruim een uur wachten op de aansluiting.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden 

 

De wandeling

We vertrekken aan de Pont de France en lopen de tunnel door onder het Kasteel van Bouillon. (Opmerking: GR 16 loopt niet meer door de tunnel; de gpx-track die we tonen houdt rekening met deze wijziging). De Semois meander waarin Bouillon gebouwd werd is hier op zijn smalst. Het strategisch belang van deze smalle rotsrichel valt onmiddellijk op, het kasteel controleert alle toegangen tot het stadje. Langs de Semois lopen we naar de Pont de Cordemois en klimmen dan al meteen de valleihelling op zodat we Bouillon, ingesloten in zijn smalle meander al vlug diep onder ons zien schitteren. De eerste bestemming is het Belvédère d'Auclin, een 30 m hoge uitkijktoren boven op de heuvel. We lopen de trappen op naar het eerste van de drie niveaus en kunnen vaststellen dat we ook vandaar nog geen volledig zicht op de omgeving hebben. Die andere niveaus staan er dus niet zomaar. De open plankenvloer, gecombineerd met de grote diepte voor ons, veroorzaakt een raar gevoel in de benen. Hoogtevrees! Gek toch hoe we dat gevoel op de begane grond helemaal niet kennen, ook al lopen we langs of staan we op de rand van diepe afgronden. We besluiten om maar niet hoger te gaan en zetten de tocht verder.

Screenshot 20190629 193303Na stijgen komt dalen en we bereiken de Semois als die alweer een paar kilometer verder richting Frankrijk gestroomd is. We lopen nu door een mooie open vallei waarin de Abdij van Cordemois haar stek gevonden heeft. Geen slechte plaats om tot rust en inkering te komen... Er is een winkeltje met allerlei religieuze voorwerpen en streekproducten, maar op het uur dat wij er passeren is het nog niet open.

We volgen verder de rivier langs een plaats waar vroeger de Moulin de l'Epine stond. Ook dit is een 'gué', een doorwaadbare plaats in de rivier. De nu verdwenen molen was in werking tot de Eerste Wereldoorlog. In de jaren '60 - '80 was hier nog een drukbezocht café te vinden, maar ook dat is alweer lang geleden. We duiken wat bos in, blijven de rivier volgen tot de volgende scherpe meanderbocht. Daar gaat het omhoog naar het uitzichtpunt over de Tombeau du Géant, een van de mooiste panorama's die ons landje te bieden heeft, een vast onderdeel van alle toeristische rondritten in de streek.

We dalen, deze keer een meander overslaand, bereiken terug de rivier en een plaats waar een zijriviertje - La Liresse - uitmondt in de Semois. Hier staan we voor de keuze: het GR 16 hoofdtraject volgen, of de Laddertjesvariant doen. Een bord verwittigt dat de Promenade des Echelles niet geschikt is voor 'des personnes impressionnables'. Dat is ook de reden waarom het hoofdtraject van GR 16 tot Rochehaut een ander pad kiest. Niet iedereen klautert graag over ladders, boomwortels en rotspartijen, maar voor ons was de keuze vlug gemaakt. Het zou zonde zijn om een van de meest avontuurlijke wandelstukjes in de Ardennen te laten links liggen (let op: als je een grote rugzak torst kunnen de veiligheidsringen rond de laddertjes je passage bemoeilijken, zoniet onmogelijk maken; je kunt wel je rugzak apart omhoog hijsen als je een touw bij hebt). Doen die laddertjes!

In Rochehaut is er volop gelegenheid voor een uitgebreide pitstop. Het drukbezochte plaatsje staat bekend als een enig uitzichtpunt over de Semoismeander waarin het dorpje Frahan zich genesteld heeft. Achter Frahan ligt de langgerekte heuvelrug waarover GR 16 verder loopt. Het pad over de heuvelkam (Les Crètes de Frahan) is net als de Promenade des Echelles een must voor iedere zichzelf respecterende wandelaar. Het spoor slingert zich over en langs de vele rotspartijen op de kam. Bijna iedere rots heeft een naam en uiteraard ontbreken ook die van de Vier Heemskinderen niet. Omdat ook dit deel van de tocht bij sommige wandelaars nogal 'gedurfd' kan overkomen, voorziet GR 16 in een variantpad dat veilig dicht bij de Semoisoever blijft. Ons Crète-pad daalt om de Ruisseau du Bonru bij de monding in de Semois over te steken en klimt dan terug de helling op om de rivier te volgen naar Alle-sur-Semois.

Ook tijdens dit laatste deel van de tocht gaat het nog stevig op en af. De vermoeidheid slaat toe, maar uiteindelijk bereiken we toch het dorp. Bij de brug over de Semois eindigt deze vijfsterrenwandeling. Iets naar links op de hoofdweg liggen het centrum en de bushalte vanwaar we terug kunnen naar Bouillon. In afwachting heeft Le Roi de la Bière alles wat nodig is om nog lang na te genieten van de wandeltopper die we achter de rug hebben.

 

Andere GR's in de streek

GR 14

 

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.