GR 16: Etalle - Jamoigne (24,3 km)

IMG 3889

Het oorlogsverleden is nooit ver weg in ons kleine landje en dat merken we tijdens deze tocht.
Verder mogen we de eerste meanders van de Semois bewonderen en maken we kennis met het typische stratenuitzicht van de streek.

 

Kaart

(deze track is gebaseerd op informatie uit de website grsentiers.org, de Waalse GR organisatie; consulteer altijd hun website voor de meest recente situatie)

 

Reis info

We kampeerden in Florenville en hoefden daar 's morgens alleen maar de bus richting Arlon te nemen. Na ongeveer 45 minuten stapten we af aan de halte Étalle Église, pal op het GR 16 traject.

We keerden terug vanaf de halte Jamoigne Centre, ook weer pal op het GR 16 traject, met dezelfde bus. De rit naar Florenville duurde nog amper 15 minuten.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden 

 

De wandeling

Opgelet:
Deze etappe situeert zich in het gebied waar beschermingsmaatregelen tegen de Afrikaanse varkenspest gelden. Daardoor zijn enkele bospassages al een ganse tijd niet meer toegankelijk. Informeer je alleszins goed voor je deze wandeletappe denkt te gaan stappen.

Eind augustus 1914 worden de Duitse troepen die in Étalle gelegerd zijn onder vuur genomen door de Fransen. De Duitsers reageren met buitensporig geweld tegen de burgerbevolking. In Étalle en verschillende omliggende dorpen worden burgers willekeurig gegijzeld en geëxecuteerd. Er wordt geplunderd, in brand gestoken en gedeporteerd. De herdenkingsactiviteiten rond 100 jaar Grote Oorlog hebben ook hier het harde oorlogsverleden terug opgerakeld. Een infobord bij de kerk geeft de nodige uitleg. Het zijn niet bepaald verhalen waarmee we een vredige vakantiedag willen beginnen, maar het is wel nodig dat deze wreedheden niet vergeten worden.

Screenshot 20190627 212218We warmen ons op met een eerste uurtje stappen naar Fratin, een plaatsje met een enorm dorpsplein. Alles is er peis en vree en dus stappen we maar verder. We duiken voor lange tijd de bossen in. Enkele massieve steenblokken doen dienst als picknicktafels. Waarschijnlijk zijn ze afdankertjes van de grafsteenkapper die in het dorp gevestigd is. In het bos zien we op verschillende plaatsen enorme witrode markeringen op de bomen. Ze hebben niets met ons GR traject te maken. Het zijn aanduidingen voor jagers, en ze zijn niet bepaald discreet aangebracht.

Bij een gewestweg staan we bij de militaire begraafplaats van Radan. Op 22 augustus 1914 leverden duizenden soldaten van het 4de Franse leger en het 5de Duitse leger verbeten slag om Bellefontaine, een iets verder gelegen dorp. Er vielen die dag samengeteld 1050 doden en 2200 gewonden aan beide kanten. De Fransen wonnen de slag, maar door de tragische nederlaag van het Franse koloniale leger, dezelfde dag bij Rossignol, werd het een pyrrusoverwinning. De Fransen konden niet anders dan zich terugtrekken.
Op het kerkhof liggen 527 Franse en 298 Duitse militairen broederlijk naast elkaar begraven, allemaal slachtoffers van die ene - uiteindelijk zinloze – veldslag.

Door het bos gaat het verder naar een picknickplaats waar zelfs een drinkwaterpomp geïnstalleerd is. Onze waterfles protesteert niet.

Tegenover het kasteel van Villemont ontdekken we een prachtige met waterlelies bedekte vijver.
Uiteindelijk verlaten we de bossen en lopen Breuvanne in. De naam van dit dorp zou van oorsprong Keltisch zijn en dat maakt het tot een van de oudste plaatsen in de streek. Vlakbij lag ook een Gallo-Romeins dorp en werd bij opgravingen in een necropolis daterend uit de 1ste eeuw van onze tijdrekening een uitzonderlijk goed bewaarde terracotta vaas gevonden. In het dorp zelf is daar allemaal niets van te merken. Een grote treurwilg bij een vroeger publiek wasbekken heeft er zich rustig bij neergelegd.

Ondertussen zijn we terug bij de rand van de Semoisvallei aanbeland. Bij de Ferme du Ménil krijgen we een weids uitzicht over die vallei gepresenteerd, met daarin duidelijk zichtbaar de in de alluviale vlakte meanderende rivier. Het zijn de eerste meanders die we sinds ons vertrek bij de bron van de Semois te zien krijgen. We blijven nog een tijd de valleirand volgen om dan ter hoogte van het dorpje Termes af te dalen naar de rivier en de Pont Charreau. De stenen boogbrug met zijn merkwaardige waterspuwers in de vorm van leeuwenkoppen is een van de oudste in de streek. De voorganger was een eikehouten constructie waar zelfs zware karren over dokkerden (vandaar ook de naam Charreau).

Een laatste stukje bos brengt ons bij een plaats genaamd 'Croix Jacob'. In een kapelletje aan een boom hangt de 'Bon Dieu du Jacob'. Het kapelletje vervangt een zwaar smeedijzeren kruis dat er in 1875 door Jean-Baptiste Jacob, een handelaar in oud ijzer, opgehangen werd. Vandaar de naam 'Croix Jacob'. Maar in 1997 werd het kruis gestolen. Sindsdien herinnert het kapelletje aan de vroegere 'Bon Dieu du Jacob'.

Het einde van de tocht nadert. We passeren nog het dorpje Les Bulles en krijgen dan al vlug het wat hoger gelegen kerkje van Jamoigne in de gaten. Vlak ervoor kruisen we nog eenmaal de Semois over een voetgangersbrug. We stijgen naar het kerkje dat een bezoekje meer dan waard is, en lopen dan richting centrum van Jamoigne. Voor we daar zijn kruisen we nog de Rue de la Centenaire. Het lijkt wel een brede boulevard. In de dorpen waar we vandaag langskwamen kregen we nog gelijkaardige straten te zien. Het gaat om een typische bouwwijze in deze Gaume dorpen. De langwerpige huizen stonden altijd een heel eind van de straat af. Die open ruimte voor het huis werd als 'usoir' gebruikt, een plaats waar men landbouwgerei en karren stalde, de houtvoorraad stapelde, en waar de mesthoop lag. Vandaag zijn dit hoofdzakelijk parkeerruimtes geworden.

Iets verder belanden we in het centrum van Jamoigne, terug op de N83 waar we de bushalte vinden.

 

Andere GR's in de streek

GR 129

GR 151

 

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.