GR 16: Florenville - Sainte-Cécile (16,9 km)

IMG 4457

Voorbij Florenville wordt pas echt duidelijk hoe diep de Semois zich in het landschap gesneden heeft. Tot Azy volgen we een mooi bosparcours langs de kronkelende rivier, daarna gaat het jammer genoeg tot het einde verder over asfalt. Het mooie dorp Chassepierre met zijn jaarlijks straatkunstenfestival is wel nog een mooi extraatje.

 

 Kaart


(deze track is gebaseerd op info van de website grsentiers.org; de meest recente situatie vind je altijd bij hen)

 

Reis info

Met de trein naar Florenville. Je komt er door in Brussel de trein naar Luxembourg te nemen. Overstappen in Libramont op de L-trein naar Arlon.
Tussen het station van Florenville en het centrum van de stad liggen nog enkele kilometers verkeersweg. We dachten die makkelijk met een bus te kunnen overbruggen, maar dat bleek ijdele hoop. Gelukkig werden we vlot een lift aangeboden door iemand die een reiziger kwam oppikken en ook in het centrum van Florenville moest zijn.

Een terugreis hoefden we niet te plannen. We kampeerden In Sainte-Cécile (camping La Rochelle) en konden van daaruit de volgende dag gewoon verder stappen. Er is een kantine op de camping, en ook in het dorp is altijd wel een maaltijd te verkrijgen.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden 

 

De wandeling

Opgelet:
Ook deze tocht situeert zich nog in het gebied waar beschermingsmaatregelen tegen de Afrikaanse varkenspest van kracht zijn, maar dan wel in de buitenrand. Voor zover we kunnen nagaan is het traject volledig toegankelijk. Voor alle zekerheid kun je toch beter nog de nodige informatie inwinnen alvorens op stap te gaan.

We maken er een tweedaagse staptocht van vanuit Florenville, met rugzak en tent. Om ruimte te laten voor de lange treinreis houden we de afstand voor de eerste dagtocht beperkt tot 16,9 km. Zo is er nog wat tijd om mondvoorraad in te slaan, wat geld uit de muur te halen, en te acclimatiseren op een terrasje.

Screenshot 20190628 143331Florenville is niet groot en al vlug lopen we een rustig bospad in. Waar het bos ophoudt kijken we uit over de streek die we tijdens de vorige etappe doorkruisten. Beneden schurkt het dorpje Martué zich tegen de rustig verder kronkelende Semois aan. Na een kort stukje asfalt komen we terecht op een ruw steenslagpad. We behouden het mooie uitzicht maar moeten nu wel alle aandacht op de grond richten als we niet willen struikelen of de voeten omslaan. Makkelijk is wat anders.

We lopen langs de mooi gerestaureerde Ferme des Froids-Vents, opgetrokken in de okergele zandsteen van de Gaume. Met landbouw zal het gebouwencomplex niet veel meer te maken hebben. Door een wazig venstertje achter een grote schuur zien we een oldtimer stof verzamelen. Van enig landbouwalaam ontbreekt elk spoor.

Door bos dalen we tot helemaal bij de rivier die we nu voor lange tijd volgen. Dit is het hoogtepunt van de tocht. De Semois toont zich van zijn mooiste kant, nu eens bezaaid met rotsblokken, dan weer met groene eilandjes. Soms stijgt het pad om een in de rivier uitstekend rotsmassiefje voorbij te komen. Op de Roche Lenel genieten we van het uitzicht en een welgesmaakte picknick. Na op die manier enkele rivierbochten genomen te hebben draait ons pad plots van het water weg. De helling doet even naar adem happen, maar al vlug zwakt het stijgingspercentage af en winnen we door bos geleidelijk aan nog wat hoogtemeters. Op het uitzichtpunt van Bohanan is het even slikken als we zien hoe hoog we weeral staan.

We dalen af naar het gehucht Azy, niet meer dan een handvol huizen en een dicht omhaagd landhuisdomein waar het geluid van nijdig brommende boomzagen telkens weer gevolgd wordt door een aanzwellend gekraak en een doffe klap. We komen terecht op een asfaltweg en zullen die tot het einde van de tocht niet meer verlaten. Na Azy komt Laiche waar we verwelkomd worden door een indrukwekkende oude linde en wat verder een drink/spoel/wasbekken.

Voorbij een rivierbocht zien we Chassepierre liggen. Het dorp heeft niet de titel 'Eén van de mooiste dorpen van Wallonie', maar het staat wel als dusdanig bekend en we kunnen dat alleen maar bevestigen. Een eind voor het dorp passeren we langs de weg tentjes, geïmproviseerde parkeerterreinen en betaalhokjes. Het jaarlijks Internationaal Straatkunstenfestival gaat door op 22 en 23 augustus en wordt druk voorbereid. De topogids meldt dat in de rivier de pijlers te zien zijn van een in 1940 verwoeste buurtspoorwegbrug. Die pijlers staan er nog altijd, maar inmiddels ondersteunen ze een moderne voetgangers- en fietsersbrug. Aan de overkant duidt een wit tentenkamp op nog meer festivaltoestanden.

In het dorp valt meteen het fris wit geschilderd kerkje op. De buitenrestauratie is klaar, nu moet het interieur nog volgen. We ontdekken een in groen-, geel- en grijstinten geschilderde inrichting. De kleuren zijn vervuild door de tijd, maar eenmaal terug opgefrist moeten ze een sprankelend schouwspel van beelden, zuilen en muurvlakken tentoonspreiden. Wat verder kunnen we op het terras van een taverne even de benen laten rusten bij een koffie. De topogids heeft het over een Trou des Fées vlakbij de kerk. Het gaat om de ingang van een netwerk van onderaardse gangen die vroeger de meeste dorpsgebouwen met elkaar verbonden. Ze zijn uitgegraven in de zachte kalktufsteen waarop het dorp gebouwd is. We vinden de ingang net voorbij de kerk als we de tocht hervatten. Het gangenstelsel kan met een gids bezocht worden.

Het GR 16 traject klimt nog even boven het dorp uit en loopt dan verder naar Sainte-Cécile, eindbestemming van de dag. Het asfalttraject wordt nu toch wel erg eentonig, maar goed dat er een einde aan komt. Het dorp zou zijn naam ontlenen aan een inmiddels al lang verdwenen vrouwenklooster dat in de 12de eeuw op deze plaats lag. Nu is Sainte-Cécile een rustig Ardennendorp, wat niet belet dat er een hotel-restaurant, een B&B, een restaurant-café, een frituur en twee campings te vinden zijn. Voor ons volstaan een camping en een fris glas Orval op een terras vlakbij de kerk. Morgen stappen we verder.

 

Andere GR's in de streek

GR 129

 

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.