GR 16: Jamoigne - Florenville (24,6 km)

IMG 3937

We ontdekken het mooie valleitje van de Vierre en zien bij Chiny voor het eerst hoe de Semois zich diep ingraaft in het landschap.
Als we Florenville bereiken hebben we er een mooie driedaagse langs het GR 16 pad op zitten.

 

Kaart


(deze track is gebaseerd op info van de website grsentiers.org; de meest recente situatie vind je altijd bij hen)

 

Reis info

We kampeerden in Florenville en hoefden 's morgens in het stadje alleen maar de bus te nemen naar Jamoigne. De rit duurde zo'n 20 minuutjes en zette ons af pal op het GR traject.

's Avonds kampeerden we nog een laatste nachtje in Florenville om dan de volgende dag met de trein terug te reizen. Het station ligt zo'n 20 minuten stappen van de camping. Een L trein bracht ons naar Libramont, vandaar ging het naar Brussel-Noord.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden 

 

De wandeling

Opgelet:
Door de beschermingsmaatregelen tegen de verspreiding van de Afrikaanse varkenspest zijn enkele bospassages op dit traject afgesloten, met name langs de Vierre en richting Chiny. Informeer je grondig over de laatste stand van zaken als je van plan bent om deze tocht te lopen.

In Jamoigne vertrekken we langs het prachtig gerestaureerde Château du Faing, sinds een paar jaar in gebruik genomen als gemeentelijk administratief centrum.
Iets verder volgen we de loop van de Semois. Links kijken we uit over de weidse alluviale vlakte die de Semois hier achterliet, rechts ligt de (nog bescheiden) helling die de rivier uitsneed.
In het dorpje Moyen steken we de waterloop over. Ook hier toont de hoofdstraat het typische beeld van een Gaume dorp (zie vorige wandeletappe).

Screenshot 20190628 102237We stijgen langzaam van de rivier weg en passeren een enorme weide waar jeugdkampen hun tenten opgeslagen hebben. Er valt weinig beweging te bespeuren, het jonge volkje moet al uitgezwermd zijn over de streek, op zoek naar avontuur en spanning. Een donkerbruine tent en een hoop aarde ernaast roepen onwelriekende herinneringen op aan het woord HUDO..., wie kent de betekenis er nog van?
Bij een bosrand zien we nog meer tentenkampen.

We zijn aanbeland bij de Vierre, een zijriviertje van de Semois. We volgen de waterloop door het bos, soms van dichtbij, soms klimmend en dalend wat bochten afsnijdend. We zien de eerste bescheiden rotsformaties sinds we in Arlon aan de 209 km lange GR 16 wandelroute begonnen. De witrode tekens brengen ons tot bij de stuwdam op de Vierre. Erachter is een langgerekt meer ontstaan waarin 1,5 miljoen kubieke meter water opgeslagen is. Een 5,3 km lange verbindingsroute loopt langs het meer naar Suxy waar aangesloten wordt op het GR 151 pad (de Ronde van Belgisch Luxembourg). Voor ons gaat het terug naar de Semois. We volgen daarbij min of meer het traject van een ondergrondse 827 m lange gang die het water van het meer naar de Semois leidt en daar een kleine hydroelektrische centrale voedt.
Wat verder komen we uit bij de Pont Saint-Nicholas, vlakbij het stadje Chiny. Op deze plaats zien we de eerste kajaks liggen. Ondanks het prachtige weer wordt er niet gevaren, daarvoor staat het waterpeil in de rivier te laag. Bij de brug vinden we een buvette en een kunstmatig strandje. Al bij al is er weinig volk te zien, en dat op een schitterende vakantiedag.

We bochten rond een prachtige meander, volgen nog een tijd de rivier, en beginnen dan wat hoogte te nemen. De relatief vlakke landschappen van de vorige twee GR 16 etappes lijken plots ver achter ons te liggen. Op de Roche de l'Écureuil en bij de plaats genaamd Pinco kijken we uit over een dicht bebost en diep ingesneden Ardennenlandschap. Onderweg vervoegt ook het GR 129 pad onze route.

Na een lange bospassage lopen we af op het dorpje Lacuisine. Ondanks de naam passeren we maar één restaurant. Wellicht schrikt de naam restaurateurs eerder af dan het ze aanmoedigt om hier hun culinaire kunsten te komen etaleren.

Het volgende dorpje, Martué, biedt terug die typische Gaume aanblik. Het sobere kerkje valt onmiddellijk op omdat het als enige gebouw vlakbij de straat staat. Alle andere huizen worden door hun brede usoir van de straat gescheiden.
We steken hier een laatste keer de Semois over terwijl we in de verte Florenville al zien liggen. De weg erheen gaat over een saaie stijgende asfaltweg. Na die laatste inspanning kunnen we ons moe maar tevreden neervleien op een van de vele terrasjes in het centrum en genieten van een welverdiende Orval die hier overal op de kaart staat. De abdij van Orval ligt nog geen 9km verder.

Onze driedaagse staptocht zit er op. De 75km tussen Arlon en Florenville hebben voor ons geen geheimen meer, en dat dankzij die handige bus Arlon - Florenville.

De camping in Florenville waar we 4 nachten verbleven viel goed mee. Het sanitair is er netjes en hygiënisch, er is zelfs handzeep in de toiletten, iets wat op een camping toch zeldzaam is (omdat alles er de neiging heeft om te verdwijnen). Het cafetaria is in orde en serveert een stevige pizza als het nodig is. De plaats beschikt over een ruim openluchtzwembad waar je als kampeerder gratis binnen mag. De trekkerswei is mooi en rustig gelegen langs de Semois, alleen is het jammer dat de residentiële bewoners die plaats als hun hondenweide beschouwen, en van hondenstront opruimen heeft dat volkje duidelijk nog nooit gehoord. Werk aan de winkel voor de camping eigenaar... Ook merkten we naar het weekend toe dat jongeren in groep komen kamperen voor het weekend, netjes afgezet met de auto door pa en/of ma, of met de eigen wagen, beladen met bakken bier en drank, om lekker te party-en. Het lijkt een algemeen fenomeen te zijn waar ook de gratis kampeersites die met veel moeite in Vlaanderen en Wallonië ingericht worden, last van hebben. Gelukkig is er op de camping nog een reglement rond stilte vanaf een redelijk uur, en toezicht om het reglement ook effectief te doen respecteren. Als stappers met een trekkerstent kostte een overnachting 12 Euro voor ons tweeën samen (douche jetons inbegrepen).

 

Andere GR's in de streek

GR 129

GR 151

Waalse Trappisten GR route

 

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.