GR 5: Spa - Stavelot (16,6 km)

IMG 20190102 141843767 HDR 

We starten het wandeljaar 2019 met een klassieker op het Waalse GR 5 traject. Niet te lang, makkelijk te organiseren, stevig hoogteprofiel, afwisselend, kortom, een altijd even boeiende tocht.

  

Kaart

(deze track is gebaseerd op de info van de website grsentiers.org, de Waalse GR organisatie; consulteer altijd deze website voor de meest recente situatie)

 

Reis info

Spa is makkelijkst te bereiken met de trein vanuit Verviers Gare Centrale of Pepinster. Daar neem je het treintje naar Spa-Géronstère, eindhalte van de spoorlijn. De rit vanuit Verviers duurt zowat 30 minuten. Het stationnetje ligt pal op het GR 5 traject.

Vanuit Stavelot keren we terug naar Verviers Gare Centrale met de TEC bus 294 (halte Stavelot Ecoles). De rit duurt ongeveer 50 minuten.

Zowel trein als bus rijden regelmatig, ook in de weekends. Je kunt de wandeling dus makkelijk organiseren vanuit Verviers.
Je kunt ook terug van Stavelot naar Spa met een TEC bus. Op schooldagen gaat er een rechtstreekse bus, op andere tijdstippen moet het met 2 bussen.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden 

 

De wandeling

Het stationnetje van Spa-Géronstère is de terminus van de spoorlijn die het ooit zo mondaine kuuroord Spa verbindt met Theux, Pepinster, Liège en Verviers. Vroeger liep het spoor door naar Stavelot om in Trois-Ponts aan te sluiten op de lijn naar Gouvy en de stad Luxembourg. Het reizigersverkeer op de sectie Spa-Géronstère - Stavelot werd stopgezet in 1959, en in 1966 werd ook een punt gezet achter het goederenverkeer. Jammer, want een rechtstreekse verbinding tussen Spa en Stavelot was wel handig geweest voor deze wandeltocht. Het kan wel nog met een weinig frequente busdienst, maar dan enkel op schooldagen.

Door te vertrekken aan het stationnetje van Spa-Géronstère laten we het centrum van Spa links liggen. Amper vertrokken passeren we de gerestaureerde Waux-Hall. Het gebouw geeft een idee hoe het er aan toe ging in de glorietijd van Spa (2de helft 18de en 19de eeuw), toen het stadje nog bekend stond als 'Le Café de l'Europe'. De Waux-Hall was een voorloper van wat we vandaag een combinatie van een casino en een feestzaal zouden noemen. Er werden concerten, bals en diners georganiseerd en in de speelzalen wisselden fortuinen van eigenaar alsof het niets was. De beau-monde van Europa trof er mekaar, want naast het kuren, wandelen en bezoekjes brengen aan de waterval van Coo en de Franchimontburcht, hoorden ook socializen en vermaak een plaatsje te krijgen in de drukke agendas van de 'bobelins'.
Terwijl we langzaam stijgend de stad uitstappen, getuigen ook hier en daar nog wat oudere villa's van de vroegere grandeur.

Screenshot 20190106 231108Aangekomen bij de Picherotte beek begint voor ons het echte wandelavontuur. We volgen de ruisende beek stroomopwaarts door een innig mooi valleitje. Houten brugjes doen ons enkele keren de beek oversteken. Dit wandeltraject is al bekend sinds 1849 toen het de 'Promenade des Artistes' gedoopt werd.
Bij een verkeersweg verlaten we de beek en stijgen verder langs brede bospaden naar het hoogste punt van de tocht, de Fagne de Malchamps. Tussen het vertrek in Spa en dat hoogste punt (570m) stijgen we zowat 300m, zij het over een afstand van bijna 6km. Zo'n 10 jaar geleden verscheen op het bospad nog geen 100m voor ons een statig hert. Het keek ons aan, kop en gewei hoog geheven, en liep toen rustig het bos in. Zou het dier nog leven of is het al lang afgeknald? Het laat zich in alle geval niet meer zien.

Plots opent zich het Veen van Malchamps in al zijn uitgestrektheid. Een grindpaadje dat wat verder overgaat in een vlonderpad brengt ons tot bij een monumentje voor de in WO II verongelukte bemanning van een RAF-vliegtuig. Dan komen we langs een 'pals'. Het zijn plassen die in het vlakke veen blijven staan, en over een periode van vele jaren een aardewal omhoog stuwen zodat het lijkt dat ze in een kom liggen. De opstuwing komt door het ieder jaar weer bevriezende en uitzettende water dat de omliggende grond wegduwt. Wat later staan we bij de uitkijktoren. Tijd voor de picknick en even genieten van het uitzicht boven op de toren. Lang duurt dat genieten niet, een ijskoude wind doet de vingers in een mum van tijd verkleumen.
We lopen langs het domein van Bérinzenne. Een parking verklaart waarom we op het veen plots nogal wat wandelaars tegenkomen. Tegen betaling kun je er het interessante natuurmuseumpje bezoeken. Wat verder vind je ook een kantine, altijd goed voor een warme koffie of een chocomelk. Je moet wel even een paar honderd meter van het GR traject afwijken, maar het is de enige pitstop die je tijdens de tocht zal tegenkomen.

De wandelaars verdwijnen al vlug als we de tocht verderzetten. Nog even blijft het redelijk vlak, maar dan verlaten we het plateau en dalen af in de Roannay vallei. De Roannay ontspringt bij Francorchamps en mondt uit in de Amblève bij La Gleize. Prachtige zichten, zowel tijdens de afdaling als bij het terug uitklimmen van de vallei. We passeren eerst de gehuchten Andrimont en Ruy om dan het het riviertje over te steken. Er volgt weer een stevige klim naar het volgende hoogteplateau op zowat 500m hoogte. Ook dit is een venengebied, maar dan met heel wat meer begroeiing. 10 jaar geleden leek dit stuk nog heel wat opener. Het paadje dat ons door de Fagne de Bellaire leidt ligt er niet bepaald droog bij, maar met de nodige danspasjes en links-rechts slalommetjes valt het al bij al nog goed mee.
En dan komt de beloning van de dag. Een groepje everzwijnen steekt op zo'n 30m voor ons plots het wat breder geworden pad over. Eerst de grote beer, gevolgd door wat volwassen dieren en de kleintjes. Het duurt maar enkele seconden, maar we staan er ademloos bij. Als we verder stappen horen we nog wat geritsel in de bosrand, maar weg zijn ze. Het hert heeft zijn afwezigheid ruimschoots gecompenseerd. Dankjewel!

Geleidelijk begint het terug te dalen. Door wat een ideale sledepiste lijkt komen we terecht op de flank van de Hottonruy beek. We passeren nog een opvallende rotsplaatmuur en stappen dan helemaal beneden samen met de beek door een smal tunneltje onder de Ravel (fietspad dat de vroegere spoorverbinding met Spa vervangt). Het is de ideale link met ons vertrekpunt, maar ons traject was toch heel wat korter dan het oude spoortraject.
Nog enkele straatjes door en we staan in het centrum van Stavelot bij de abdij. Keuze genoeg hier om bij een stevige drink op de bus te wachten.

 

Andere GR-tochten in de streek

GR 14 Malmedy - Trois-Ponts (20,6 km)

GR 15 Polleur - Sedoz (23,5 km) 

GR 573 Hestroumont - Pont de Belleheid (21,7 km)

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.