GR 5: Stavelot - Vielsalm (15,8 km)

IMG 20190710 123737057 

Van Stavelot in de Amblèvevallei door overwegend bossen naar de Salmvallei in Vielsalm.

  

Kaart

(deze track is gebaseerd op de info van de website grsentiers.org, de Waalse GR organisatie; consulteer altijd deze website voor de meest recente situatie)

 

Reis info

In Stavelot bereiken we met TEC bus 294 de halte Ecoles, op een paar honderd meter van de plaats waar GR 5 het stadje binnenkomt. Bus 294 rijdt tussen Trois-Ponts en Verviers. De rit vanuit Trois-Ponts duurt 10 minuten.

In Vielsalm moeten we nog een kleine kilometer verder stappen langs het meer om het treinstation te bereiken. De trein naar Liège stopt al na 11 minuten in Trois-Ponts vanwaar je met bus 294 kunt verder rijden naar Stavelot. In Vielsalm kun je ook de bus nemen (lijn 142) om naar Trois-Ponts te rijden (rit van 20 - 25 minuten).

Je organiseert de tocht dus best vanuit Trois-Ponts.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden 

 

De wandeling

Zoek je een eerder korte wandeling die overwegend door bosgebieden gaat, dan kom je met dit stukje GR 5 zeker en vast aan je trekken. De korte afstand wordt ons (eens te meer) opgelegd door de mogelijkheden van het openbaar vervoer in de streek.

Door bossen stappen is 'in'. Zo'n 2 jaren geleden ontdekten trendmakers het Japanse Shinrin-Yoku (een 'bosbad' nemen), een therapie die ontstond in de jaren tachtig van vorige eeuw als antwoord op een gebrek aan natuurbeleving bij stadsmensen. Een bosbad zou helpen tegen stress, oververmoeidheid, burn-out en andere gezondheidsklachten. Hoe langer het bosbad duurt, hoe groter en langduriger de voordelen. Sindsdien hebben allerlei would-be boscoaches zich op het fenomeen geworpen om de overstresste medemens tegen betaling bomen te leren knuffelen en zich allerlei esoterische handelingen en gewaarwordingen te laten aanpraten die noodzakelijk zijn om met succes een bosbad te kunnen nemen.
Ons niet gelaten, maar toen we voor het eerst over de nieuwe rage hoorden spreken, wisten we niet waar we het hadden. Wie een gezonde wandeling in de natuur weet te appreciëren, beseft al lang dat hij of zij geen boscoach nodig heeft om te weten wat de heilzame effecten ervan zijn voor geest en lichaam. Je voelt het, zo eenvoudig is het. Je hoeft alleen maar je ogen, oren en reukorgaan open te houden en de grond onder je voetstappen te voelen. Stel je open voor de omgeving, laat de alledaagse sleur los, sluit wifi, 4G en telefoon af, wandel in stilte, geniet, en voel de natuur zijn werk doen.

Screenshot 20190712 105855Voor we ons bosbad inspringen willen we toch eerst wat acclimatiseren in Stavelot. De Brabantse carthograaf en geograaf Abraham Ortelius (16de eeuw) liet optekenen dat Stavelot staat voor 'Stablo' (wolvenstal), een verwijzing naar de stichter van de stad, Saint-Remacle. Hij werd in de 7de eeuw als monnik uitgezonden naar deze streek om ze te kerstenen, en bouwde de dubbele abdij Stavelot - Malmedy uit. Het kerkelijk prinsendom heerste meer dan 1000 jaar over de streek. Bij de bouw van de abdij gebruikte Saint-Remacle een ezel om zijn materiaal te transporteren. Maar een wolf verslond de ezel, waarop Saint-Remacle de wolf veroordeelde om zijn slachtoffer te vervangen. Daarom staat op het wapenschild van de stad een wolf die een last draagt.
Met zicht op de abdij genieten we vanop een terras van een koffie.

Na de koffie-injectie is het tijd om ons in beweging te zetten. Overal in het stadje staren de Blancs Moussis carnavalkoppen met hun witte kap en lange rode neus je aan. De traditie gaat terug tot 1499 toen de abt zijn monniken verbood om deel te nemen aan het carnaval. Om het verbod belachelijk te maken dosten de inwoners van Stavelot zich tijdens het carnaval voortaan uit met de witte monnikskap.
We steken de Amblève over. De brug was een van de fel bevochten plaatsen tijdens het Ardennenoffensief in de winter van 1944. Verschillende monumenten en een Amerikaanse halftrack herinneren aan deze tragische episode.
Nog even de GR 14 wandelroute kruisen (zie GR 14: Malmedy - Trois-Ponts) en dan klimmen we de vallei uit. Stavelot wordt alsmaar kleiner en verdwijnt uiteindelijk uit het zicht als de bossen ons helemaal opslorpen.

De felste stijging van de tocht situeert zich in de eerste twee kilometers. Daarna blijft het geleidelijker stijgen tot we na 6 km het hoogste punt bereiken op 580m. We zijn dan 300 meter gestegen sinds het vertrek uit Stavelot.
Onderweg passeren we een bio-boerderij waar kippen gekweekt worden. Het zijn alleszins geen buitenloop-kippen want de kakelaars blijven onzichtbaar, waarschijnlijk ergens binnen een hangar. Nog verder duikt bij een alleenstaande woning met een drietal agressief blaffende honden het Croix de la Belle Femme op. Een intrigerende naam, maar een verklaring ervoor hebben we niet gevonden. Aan de Aire Charles Godfroid staat een picknickbank, maar een stinkende overvolle vuilbak nodigt allesbehalve uit om hier de botterhammen op te eten. Als de inhoud van de vuilnisbak een aanduiding is van wat de passanten zoals vreten, dan is het toch maar triestig gesteld met hun eetgewoonten. Veel WC-papier, een doos Carrefour halfvolle melk, een glazen pot Nutella, ettelijke plastic frisdrankflessen, bierblikken, blikken aardappelen en zwanworstjes, lasagne verpakkingen, en dat is nog maar het topje van de ijsberg.

Het gehuchtje Logbiermé is de enige bewoonde plaats van betekenis op dit stukje GR 5. Helemaal omringd door bossen, gelegen op grote hoogte langs de oude weg naar Luxembourg, was dit eeuwenlang een pleisterplaats voor reizigers. De komst van de spoorweg en nieuwe wegen in de Salmvallei begin 20ste eeuw, deden Logbiermé vergeten, en verworden tot het spreekwoordelijke gat van Pluto. Ondertussen is het plaatsje uitgegroeid tot een rustige vakantiebestemming met tal van gîtes en de bekende 'Chalet des Gattes' van Les Amis de la Nature.

GR 5 loopt weer kilometers lang door bos om dan af te dalen in het valleitje van de Ruisseau de Mont-le-Soie. De gelijknamige plaats is sinds 2000 een Centre Européen du Cheval, beheerd door de Waalse Regio. Alles draait hier rond het paard in al zijn aspecten, of het nu gaat over de kweek, de sport, het toerisme, veterinair onderzoek, commercialisering, enzovoort. Niet verwonderlijk dat we iets verder een infobord vinden over het inzetten van trekpaarden in de bosbouwactiviteiten. Ze worden gebruikt om vanaf moeilijk bereikbare plaatsen de omgehakte boomstammen naar wegen of verzamelplaatsen te slepen. Een ecologisch verantwoorde, geruisloze en veel minder verwoestende vorm van bosbouw.
Achter in een wei spotten we de tenten van een jeugdkamp.

Geleidelijk aan zetten we de afdaling in naar Vielsalm. Daarmee hebben we de provincie Liège verlaten en lopen nu in de provincie Luxembourg. Op een padenkruispunt staat bij een picknickbank de 'Rond Chêne', een indrukwekkende zomereik die nog een overblijfsel zou zijn van het grote gemengde woud dat de streek bedekte tot de 18de eeuw. Door ongecontroleerde houtkap voor landbouw en brandstof verdween het woud nagenoeg helemaal. De eik overleefde omdat hij een oriëntatiepunt was op de weg naar Stavelot (voor de bosbaders: geef de ouwe heer eens een goeie knuffel). Pas vanaf de 19de eeuw werd de streek herbebost, maar dan vooral met naaldbomen (veel minder knuffelbaar, tenzij naakt, want de hars is moeilijk te verwijderen van je kledij), omwille van de vlugge economische opbrengst. 

Tussen de bomen duikt de Salmvallei op en al vlug lopen we op asfalt langs een Center Parks vakantiedomein. In het centrum aangekomen verlaten we iets voorbij de kerk het GR 5 pad om langs het Lac des Doyards naar het treinstation te kuieren. Het meer werd aangelegd in 1978 door een afdamming van de Salm, om overstromingen in de vallei te voorkomen, een rol die het tot nu toe nog nooit heeft moeten vervullen.

 

Andere GR-tochten in de streek

GR 14 Malmedy - Trois-Ponts (20,6 km)

GR 56 Malmedy - Pont (19,7 km)

GR 571 Trois-Ponts - Vielsalm (19,1 km)

GR 571 Vielsalm - Gouvy (15,1 km)

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.