GR 56 Oostkantons

GR 56 is een van de oudste lange afstand wandelroutes in het land, een klassieker dus. Niet zo verwonderlijk, want de Oostkantons staan al lang bekend als een erg aantrekkelijk wandelgebied.

 

Kaart overzicht

(deze track is gebaseerd op de informatie van de grsentiers.org website, de Waalse GR organisatie; consulteer altijd hun website voor de meest recente situatie)

 

Sfeerbeelden

 

Algemene info

GR 56 vormt een 168 km lange wandellus in de uiterste oostrand van ons landje, de Oostkantons. Voeg daar nog 84 km verbindings- en variantroutes aan toe, en je komt aan een respectabel totaal van ruim 250 km.
De Franstalige topogids die dateert van 2011 is al aan zijn 7de editie toe, en zal waarschijnlijk binnenkort vervangen worden door een 8ste.
Volgens de topogids start de wandelroute in St-Vith en loopt over Malmedy, Botrange, Monschau, Rocherath, Manderfelt en Burg-Reuland terug naar St-Vith. Zelf stapten we toevallig een eerste etappe van Botrange naar Malmedy in de tegenovergestelde richting. De overige etappes stappen we dan ook maar in die richting. 

Natuur is er in overvloed. Je stapt door bossen en wouden, venen en graslanden. Je wandelt langs de Warche en zijn barrages, volgt de bovenloop van de Amblève en ontdekt prachtige beekvalleitjes (Perlenbach, Olef, Bayehon, Trô Marets). De natuur wisselt af met charmante stadjes zoals Malmedy en Monschau. En dan zijn er nog de dorpen met hun typische huizen en de vele kerkjes en kapellen (Manderfeld, Auel, Wiesenbach, Schoenberg, Burg-Reuland). Op heel wat plaatsen langs de wandelroute kan je in de lente het jaarlijkse spektakel van de wilde narcissen meemaken.

Een veel gehoorde opmerking is dat het traject over nogal wat verharde wegen gaat. Op sommige routeonderdelen is dat zeker zo, maar zelfs dan blijven de landschappen en bezienswaardigheden zonder meer de moeite waard.

Onderweg ontmoet je verschillende andere GR routes: GR 5, GR 14, GR 15 en GR 573. Een deel van GR 56 is opgenomen in het traject "De Amblève langs de GR's". GR 56 hoeft dus zeker geen eindpunt te worden...

 

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.