GR 56: Malmedy - Pont (19,7 km)

IMG 20171014 152330264 HDR

Een rustige landelijke tocht, grotendeels langs de Amblèvevallei. Net iets teveel verhard, maar toch ook lange stukken onverhard waar het puur genieten is.

Malmedy nodigt uit voor een natje en/of een droogje voor of na de wandeling.

 

Kaart

(deze track is gebaseerd op informatie uit de grsentiers.org website - de Waalse GR organisatie; consulteer altijd hun website voor de meest recente situatie)

 

Reis info

We bereiken Malmedy met een TEC bus vanuit Verviers (lijn 395 Verviers - Malmedy - St-Vith - Burg-Reuland). Uitstappen op de Place Albert 1er. Goed te doen in de week en ook op zaterdag. Alleen op zondagen slaag je er niet in om Malmedy op die manier voor de middag te bereiken.

Dezelfde buslijn 395 passeert in Pont (halte Chapelle). Zelfs op zaterdag en zondag passeert de bus richting Malmedy er nog rond 18.10 u. De rit naar Malmedy duurt 15 à 20 minuten. Wie naar Verviers moet (rit duurt 55 minuten vanuit Malmedy) dient over te stappen aan de halte Malmedy Gare, alhoewel het dezelfde lijn (395) blijft.

Wie nog vasthoudt aan het concept 'auto', parkeert ergens in Malmedy en keert terug naar daar met de bus.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden 

 

De wandeling

Het is al voorbij het middaguur als we in Malmedy vertrekken voor een stevige trip langs de GR 56 route. Een hardnekkige verkoudheid gooide roet in het eten. Compleet verstopte neus, zwaar hoofd… eerst een apotheek vinden, wat niet evident is op een zaterdag. De apotheek van wacht ligt aan de rand van Malmedy in een baanwinkelcentrum dat typisch uitsluitend op auto-shoppers gericht is. Het is dit soort details dat aantoont hoe onze maatschappij nog altijd uitgaat van de auto als hét transportmiddel bij uitstek, dat terwijl alle politici in koor uitschreeuwen dat we er alles aan doen om het autogebruik drastisch terug te dringen. Wie gelooft die mensen nog? Voor ons betekende dat meteen al een mooi (vervelend) inleidend wandelingetje. We beslisten de tocht dan maar in te korten tot Pont (19,7 km) waar ook nog een bus stopt die ons kon terugbrengen naar Malmedy.

We verlaten het centrum van Malmedy langs de woonwijken op de helling van de Warchevallei. Malmedy is gelukkig maar een klein stadje en de huizen maken al vlug plaats voor bos en weilanden. Wat we over het hoofd gezien hadden is dat het al oktober is en in Wallonië betekent dat jachtseizoen! En hup, daar duikt het gevreesde bord op: er gaat een drijfjacht door in het gebied waar we door moeten, verboden doorgang tot 18 uur. Maar het is al ruim voorbij het middaguur, nergens zijn toeters, trommels of schoten te horen, we stappen gewoon door. Beneden ons koestert de volgebouwde Warchevallei zich tegen een achtergrond van groene bostinten. Een groepje mountainbikers steekt ons voorbij, die hebben het jachtbord - net als wij - ook niet gezien.

Bij het gehucht Xhurdebise daalt het traject een stuk de vallei in naar Falize. We komen terecht op het GR 14 pad dat ons de volgende kilometers gezelschap zal houden. De bebouwing in de vallei verdwijnt, de Warche is plots veranderd in een rustige landelijke idylle. Alleen wordt de groene achtergrond nu versierd met het beton- en viaductlint van de E42.

We steken de Warche over en lopen dan onder het viaduct door. Wat verder - maar onzichtbaar voor ons - mondt de Warche uit in de Amblève die nu het verdere verloop van de wandeling zal bepalen. Vanaf de Warcherots krijgen we een eerste zicht op de rivier. Een boer hooit zijn wei in sierlijke booglijnen.

De tocht volgt mooi de valleihelling, nu eens boven, dan weer vlak langs de waterloop, meestal door bosgebied. We naderen Stavelot, maar nog voor we daar aankomen splitsen GR 14 en GR 56. Wij steken de rivier over, klimmen aan de overkant de valleihelling op en volgen die dan in tegenovergestelde richting. Na een paar kilometer slagen we er in het rotsmassief waar we eerder stonden, te spotten aan de overkant van de vallei. Het ziet er nietig uit vergeleken met het enorme viaduct van de autoweg.

Voorbij Beaumont leidt het GR-traject ons terug naar de autoweg. We komen terecht in het wildernisje rond de Ru Noir, lopen door een koker onder de E42 door, steken wat verder nog eens de Amblève over en stappen dan richting Lasnenville. GR 56 vermijdt het centrum van dit dorp en zoekt wat hoogte om de tocht te vervolgen langs de Amblèvevallei. Het zijn de laatste kilometers van deze etappe en ze verlopen even rustig en mooi als de rest van de tocht.

Net voor we in Pont terug de Amblève oversteken splitst een variantroute af die de Amblèvevallei volgt. Voor ons gaat het rechtdoor tot bij de bushalte Chapelle. Volgende keer gaat het verder naar St-Vith.

 

Andere GR-tochten in de streek

GR 5 Noordzee - Rivièra
GR 14

 

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.