GR 56: Pont - Sankt Vith (17,1 km)

IMG 20171031 144158084 HDR

Twee lange en mooie bospassages, voor het overige wat teveel asfalt onder de voeten. Maar het was een prachtige herfstdag op een jachtvrij parcours langs een onverwacht biermuseum, dus willen we zeker niet klagen.

 

Kaart

(deze track is gebaseerd op informatie uit de grsentiers.org website - de Waalse GR organisatie; consulteer altijd hun website voor de meest recente situatie)

 

Reis info

We bereiken Pont met een TEC bus vanuit Verviers (9.40u: lijn 395 Verviers - Malmedy - St-Vith - Burg-Reuland). De rit duurt ongeveer 1 u 20 min. Uitstappen aan de halte Pont Chapelle.

De tocht eindigt in Sankt Vith waar dezelfde bus passeert. We keren ermee terug naar Verviers. De rit duurt ongeveer 1 u 45 min. met een overstap in Malmedy Gare (alhoewel het dezelfde lijn 395 blijft).

Wie het nog met de auto doet parkeert ergens in Pont of Sankt Vith en kan makkelijk met de bus terug van start- naar eindpunt of omgekeerd.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden 

 

De wandeling

Rond 11.15u stappen we in Pont van de bus die prompt zijn weg verder zet naar Sankt Vith, het eindpunt van onze tocht. Gratis tip voor wie een paar dagjes doortrekkend in de streek wil stappen: TEC bus 395 verbindt mooi 3 etappes op het GR 56 pad, Malmedy - Pont, Pont - Sankt Vith en Sankt Vith - Burg-Reuland, samen goed voor ruim 50 wandelkilometers.
En nog een tip: in Wallonië is het weer jachtseizoen. Dat geeft altijd de nodige problemen om uit te vissen of een wandeltraject al of niet jachtvrij zal zijn. Het is zoeken op de websites van de gemeenten waar je door en langs moet om de nodige info over jachtdata en -plaatsen te vinden. Onze tocht situeert zich echter in het Duitstalig landsdeel, en daar hebben ze de geweldige toeristische eastbelgien.com website, ook beschikbaar in het Nederlands. Onder deze link vind je een overzichtstabel van de drijfjachten en jachten met uitkijk in de periode september - december. Alle info voor gans Duitstalig België is er netjes bijeengebracht. Handig. Zoiets zouden ze ook nog moeten hebben voor Wallonië...

Vanuit Pont gaat het langs het kleine kerkje stevig omhoog om wat verder de E42 over te steken. Die eerste kilometer is dé kuitenbijter van de dag. Later gaat het nog geregeld omhoog, maar altijd veel geleidelijker. Op zijn hoogste punt bereikt de tocht een respectabele hoogte van 590 m. Over de brug volgen we op een rustig asfaltwegje nog even het lawaaierige autolint om dan voor geruime tijd de bossen in te duiken, weg van het lawaai. Het traject loopt enkele kilometers over de flank van de Rechtbeekvallei. We lopen door overwegend dennenbos. Altijd weer vallen in deze streken de vele kruisen en kapelletjes op. Een klein Mariagrotje is schattig opgebouwd uit verweerde houtstronkjes, je moet er maar op komen. Ander opvallend gegeven zijn de vele jachtaanduidingen in deze bossen. Iedereen wordt altijd gevraagd zo discreet mogelijk te werk te gaan bij het aanbrengen van allerlei markeringen, maar dat geldt blijkbaar niet voor het jachtwereldje.

Na een 4-tal kilometer dalen we af naar Recht, een deelgemeente van Sankt Vith. De plaats ziet er groot uit op de kaart. In werkelijkheid is het een erg verspreid bebouwde gemeente met amper 1600 inwoners. Bij het binnenlopen van Recht passeren we een bakkerij waar we onweerstaanbaar gelokt worden met het vooruitzicht op een lekkere koffie. Pech, dinsdag is hun sluitingsdag. Verder stappen, maar in gans Recht was er langs ons parcours niets geopend meer te vinden. Bij de kerk vonden we wel een publiciteitsbord voor de Schieferstollen, een ondergrondse leisteenmijn die van eind 19de eeuw tot begin 20ste eeuw in bedrijf was. Van in de 17de eeuw werd in de streek blauwsteen gewonnen, maar dan wel altijd in open groeven. De blauwsteen van Recht stond bekend om zijn kwaliteit, hij was onder andere goed bestand tegen zuurinwerking. Toen de mijn ondergronds ging was dat met de bedoeling om leisteen te vinden die geschikt was voor dakleien. Dat lukte echter niet. Tegenwoordig is de mijn volledig ingericht als museum en kan bezocht worden. En uiteraard werden er in de mijn op 31 oktober vanaf 19.00u Halloween rondleidingen georganiseerd. Lekker rillen im Schieferstollen!

We verlaten Recht en beginnen aan het tweede bosdeel van de tocht. Ook hier zijn het weer hoofdzakelijk dennenbossen die we doorkruisen. In tegenstelling tot het eerste bostraject gaat het nu meer kriskras en over verschillende soorten paden.
Ergens komen we een kruis tegen dat herinnert aan de legende van Sint-Hubertus. Tijdens een jachtpartij op Goede Vrijdag (wat helemaal niet betaamde, zelfs niet in die tijd) keerde een door hem achtervolgd hert zich om. Tussen het gewei verscheen een stralend kruis en een stem sprak hem toe: "Hubertus, waarom verlies je je tijd met deze bezigheden? Als je je niet tot de Heer keert, zul je naar de hel gaan." Onder de indruk vroeg Hubertus wat hij moest doen. "Ga naar mijn dienaar Lambertus en doe wat hij u zegt." Die Lambertus was toen bisschop van Maastricht. Hij bekeerde Hubertus, die van adellijke bon-vivant eerst kluizenaar werd, later Lambertus opvolgde als bisschop en nog later heilig verklaard werd. Hubertus zag toen ook in dat het hert waarop hij jaagde evengoed een deel van God's schepping was, en beschermd en gerespecteerd moest worden zoals alle levende wezens. Mooi verhaal... maar waarom werd dan uitgerekend die Hubertus de patroonheilige van de jagers? Om hun schietpartijen op gefokt wild met een vergoelijkend katholiek sausje te kunnen overgieten?
Nog wat verder stoten we op een richtingaanwijzer naar een Biermuseum. GR 56 gaat netjes die richting uit, en bij het verlaten van het bos ontdekken we effectief het Biermuseum. Het is een café-restaurant dat bovendien nog geopend is ook. Het bieraanbod is er redelijk beperkt, maar de muren zijn wel bedekt met vitrinekasten waarin zowat alle bieren die je in Vlaanderen en Wallonië kunt vinden hun plaatsje hebben. Ook de buurlanden en zelfs de rest van de wereld ontbreken niet. Nu er wereldwijd steeds meer ambachtelijk gebrouwen bieren hun weg vinden naar het commercieel circuit, vrezen we dat het Biermuseum toch serieus zal moeten uitbreiden, of zijn titel zal moeten opgeven. 

Voorbij het Biermuseum is het gedaan met de bossen, en meteen ook met de onverharde paden. We komen terecht in open weidegebied, doorsneden met de E42 en bezaaid met windmolens. Het traject zet koers naar het gehucht Ober-Emmels na eerst onder de E42 doorgestapt te zijn. Daar gaat het verhard verder door het open terrein tot we Sankt Vith zien opduiken. Even later lopen we het stadje in. Heel wat diensten van de Duitstalige Gemeenschap hebben zich hier gevestigd, onder andere de dynamische toeristische dienst. Niet verwonderlijk, want naast Eupen is Sankt Vith het enige stadje in dit Belgische landsdeel.
Volgende keer gaat het naar Burg-Reuland.

 

Andere GR-tochten in de streek

-

 

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.