GR 56: Wahlerscheid - Monschau (14,1 km)

0DV7VLZY

Een Duitse GR 56 tocht vanuit Monschau langs de Perlenbach- en Fuhrtsbachvalleien tot aan de Belgische grens bij Wahlerscheid.
In de lente loopt het storm voor het jaarlijkse narcissenspektakel, in de herfst is het genieten van de rust en de kleurenpracht.

 

Kaart

(deze track is gebaseerd op informatie uit de grsentiers.org website - de Waalse GR organisatie; consulteer altijd hun website voor de meest recente situatie)

 

Reis info

Aan het treinstation van Eupen (halte Bahnhof) nemen we bus 385 naar Monschau. De busrit duurt 25 minuten. Het is de eerste keer dat we de bus nemen sinds de lange onderbreking van de verbinding door de heraanleg van de verkeersweg Eupen - Monschau. Op zondag wordt de dienst verzekerd door een Duitse DB Rheinlandbus, waardoor onze TEC meerrittenkaart niet bruikbaar is. De rit is niet bepaald goedkoop: 5,4 € !
Uitstappen aan de halte Monschau Parkhaus (door de TEC aangeduid als Monschau Schmiede). Je dient van daar nog te voet het stadje door te stappen tot bij de grote parking Burgau aan de Rur waar de wandeling start.

De tocht eindigt aan de parking Wahlerscheid bij de grens met België. De enige manier om daar weg te raken is autostop doen langs de L245 verkeersweg tot in het Belgische Rocherath / Krinkelt. Er is weinig verkeer op die weg. We stonden een dikke 20 minuten vruchteloos te liften toen de 8ste auto (ja, we hebben ze geteld) uiteindelijk stopte en ons meenam.
In Rocherath kun je bus 390 nemen die je naar Verviers brengt. Zelf stapten we vanuit Rocherath nog een stukje GR56 tot in Butgenbach waar bus 390 ook passeert. 

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Foto impressie 

 

De wandeling

Om consistent te zijn met de richting waarin we de GR56 lus stappen, moeten we deze tocht eigenlijk van Wahlerscheid naar Monschau lopen. Maar de mogelijkheden geboden door het openbaar vervoer beslisten daar anders over. Vanuit Verviers raak je ten vroegste om 10u50 in Rocherath. Dan moet het nog verder met autostop tot Wahlerscheid voor de wandeltocht naar Monschau kan beginnen. Maar de laatste bus naar Eupen vertrekt daar al om 15u33. Heb je wat pech met het liften of tijdens de tocht, dan raak je met een wel erg krap tijdschema opgezadeld...
Omgekeerd hebben we de luxe dat bus 390 in Rocherath / Krinkelt stopt om 16u15 en zelfs om 19u10. Als we nog wat vroeger zouden toekomen in Rocherath, dan houden we zelfs genoeg tijd over om een ontbrekend stukje GR56 Warchevariant te stappen tot in Butgenbach, want ook daar stopt bus 390. Onze planning kwam perfect uit.

Screenshot 20181106 085153Het pittoreske Monschau trekt, ongeacht het seizoen, altijd heel wat toeristen aan. Dat is op deze mooie herfstzondag niet anders. Terwijl we het stadje doorkruisen zijn de winkeltjes druk bezig met het uitstallen van hun waren. In Duitsland is op zondag meestal niets open, maar voor de goedgevulde beurs van de dagjestoerist maakt men hier maar al te graag een uitzondering.
We bereiken de parking Burgau en met de gpx-track vinden we makkelijk de GR56 tekens. Wel opletten, want op deze plaats passeert ook het nieuwe GR14 traject.

We stappen al onmiddellijk een onverhard pad op dat met een vlucht trappen de helling van de Rurvallei bestijgt. Bijna 100m hoger effent het pad zich en volgt nog even de Rurvallei om dan over te gaan in de Perlenbachvallei. Bij die overgang passeren we twee rotsmassiefjes, de Teufelsley en de Engelsley. 'Ley' is de Duitse naam voor lei, het typisch Ardennen/Eifel gesteente dat vroeger in deze streken zowel boven- als ondergronds gewonnen werd. Aan beide plaatsen is een legende verbonden. De duivel kon het niet verkroppen dat verderop in de Rurvallei het Reichenstein klooster (zie GR56: Monschau - Botrange) gebouwd werd. Met enorme rotsblokken wilde hij het klooster vernietigen, maar een engel dreigde hem op zijn beurt met rotsblokken te bestoken. Uiteindelijk lieten beiden hun rotsblokken vallen op deze plaatsen en kon de bouw van het klooster ongestoord verder gaan.
Iets verder brengt een steile afdaling ons op een pad naast de Perlenbach. De beek is een van de langste die de Rur voeden op haar lange weg. De naam verwijst naar de parelmosselen die in de beek voorkomen en die in vorige eeuwen gegeerde sieraden opleverden. De laatste landsvrouwe zou nog een volledig halssnoer van mosselparels gedragen hebben. Om te voorkomen dat de mosselen geroofd werden stelden ze beekwachters aan. Er zou hoger langs de loop van de beek nog een plaats bestaan met de naam Galgenberg, waar mosselrovers ooit opgeknoopt werden. Nu is in de lente vooral de bovenloop van de Perlenbach een toeristische topper door het jaarlijkse spektakel van de narcissenbloei.

We steken de beek over, lopen even door een grote camping, passeren het hotel Perlenau (vroeger een watermolen) en komen dan bij de dam waarachter het stuwmeer van de Perlenbach zich uitstrekt. Het meer voorziet zo'n half miljoen mensen in de streek van drinkwater. Na de droge zomer staat het waterpeil nog altijd alarmerend laag. Waar zich volgens de kaart het uiteinde van het meer moet bevinden ligt nu een grotendeels droge vlakte waar de Perlenbach zich kronkelend een weg door zoekt.
Wat verder langs de loop van de Perlenbach komen we bij een infobord van de 'Weg des Gedenkens', een lusvormige wandeltrail van 94 km die het harde Wereldoorlog II verleden in deze Belgisch-Duitse grensstreek herdenkt. Deze GR56 etappe valt helemaal samen met dit pad dat in 2015 ingehuldigd werd.

Bij de Höfener Mühle houden we even halt voor een korte picknick om dan verder de Perlenbach te volgen. Naarmate we vorderen langs de bovenloop wordt de vallei minder diep en opener. Grote stukken weide worden regelmatig gemaaid om in het voorjaar voldoende plaats te bieden aan de narcissen die ze zullen omtoveren in gele tapijten. Maar ook in deze herfsttijden loont het de moeite om hier te wandelen. De kleurenpracht hoeft niet onder te doen voor die in de lente.
Wat verder ruilen we de Perlenbach in voor de Fuhrtsbach die we blijven volgen tot op de Duits-Belgische grens. Langs beide waterlopen zullen we uiteindelijk bijna onmerkbaar zo'n 200m gestegen zijn over een afstand van ruim 10 km.

Aan de grens verlaten we de Fuhrtsbach en volgen een tijdlang de grenslijn over een kaarsrecht pad. Bij een schuilhut wordt de grens verlaten en gaat het over terug Duits grondgebied verder tot aan de parking Wahlerscheid op de B258 verkeersweg. De plaats is nu vooral bekend als een vertrek- en aankomstpunt voor wandelaars, fietsers en mountainbikers. Vroeger zou er een boswachtershut gestaan hebben, en op het einde van WO II was het voor de Amerikanen een felbevochten verkeerskruispunt vanwaar ze hun veroveringstocht naar het Ruhrgebied zouden kunnen verderzetten. Ze hadden de plaats net in handen, toen Hitler het Ardennenoffensief lanceerde... Terug naar af voor de Amerikanen. 
Het is ongeveer 14u30 als we er aankomen. We kunnen de liftduim opsteken om bij de start van ons volgende wandelstuk van de dag te raken (zie verslag GR56 Warchevariant: Krinkelt - Butgenbach).

 

Andere GR-tochten in de streek

GR 14

 

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.