GR 56 Warche variant: Bütgenbach - Malmedy (21,5 km)

IMG 20180421 163209443

Een prachtige tocht met als leidraad de Warchevallei. Afwisseling te over met weidse zichten, het stuwmeer van Robertville, het Kasteel Reinhartstein en de calvariekapel boven Malmedy.
Combineer je de tocht ook nog eens met de bloei van de wilde narcissen en de bosanemoontjes, dan kan je dag niet meer stuk.

 

Kaart

(deze track is gebaseerd op informatie uit de grsentiers.org website - de Waalse GR organisatie; consulteer altijd hun website voor de meest recente situatie)

 

Reis info

We raken in Bütgenbach met TEC bus 390 vanuit Verviers. De rit dwarst het Hoge Venenplateau en duurt goed 50 minuteen.

In Malmedy stappen we aan de Place Albert 1er TEC bus 395 op met bestemming Verviers. Ook die rit duurt bijna een uur.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden 

 

De wandeling

Binnen de GR 56 lus zijn een aantal variantroutes uitgetekend. Eentje daarvan is de Warche-variant die loopt van Malmedy langs de stuwmeren van Robertville en Bütgenbach naar Honsfelt (36 km). Vandaag hadden we gepland om op die Warche-variant het deel tussen Malmedy en Bütgenbach te stappen. Tijdens de voorbereiding bekeken we ook even het hoogteprofiel van de tocht. We zouden 485 stijgingsmeters  en 273 dalingsmeters te verwerken krijgen, toch wel een merkelijk verschil. De dag beloofde uitzonderlijk warm te worden en daarom beslisten we op het laatste nippertje om de tocht toch maar in de andere richting te lopen. Achteraf bekeken geen slechte beslissing.

butgenbach malmedy hoogteprofiel

(screenshot uit de Osmand app)

Aangekomen in Bütgenbach stappen we naar het viaduct van de Vennquerbahn, de vroegere spoorlijn 45A. De lijn werd ooit nog door de Duitsers aangelegd en verbond Jünkerath met Weywertz waar aangesloten werd op de Vennbahn (lijn 45). Het spoor speelde vooral een rol in de bereikbaarheid van de kazerne van Elsenborn, toen nog een onderdeel van het Duitse leger. Sinds enkele jaren is de lijn op Belgisch grondgebied volledig omgevormd tot een fietspad, de Ravel 45A. We volgen het fietspad zo'n 300 meter en verlaten het dan om af te dalen naar de Warche. Deze zijrivier van de Amblève is 41 km lang en ontspringt bij Büllingen, vlakbij de Duitse grens. Op haar tocht voedt ze de stuwmeren van Bütgenbach en Robertville. De Warche wordt onze leidraad tot in Malmedy.

Tot het stuwmeer van Robertville volgen we de Warche soms van dichtbij, dan weer op wat verdere afstand. Langs de waterloop bloeien de wilde narcissen dat het een lust is, en ook de witte bosanemoontjes laten zich niet onbetuigd. We maken kennis met een ander stukje spoor, nu het populaire Vennbahn fietspad. Volgens een leuke anekdote moet het vroegere stationnetje Weywertz-Nidrum ooit wereldberoemd geweest zijn.

GR 56 volgt nauwgezet de zuidelijke oever van het stuwmeer van Robertville. De dam werd gebouwd in 1928 en voorziet sindsdien de inwoners van Malmedy van drinkwater. Het meer voedt ook een hydro-elektrische centrale bij Bévercé. Bij het meer liggen twee campings, een ervan zelfs pal op het GR 56 traject. Er is nog maar weinig beweging rond deze tijd van het jaar, maar enkele zonnekloppers hebben toch al de weg gevonden naar het rustige strandje bij de camping. Het meer is omzoomd met dennenbomen zodat we zelf meestal van de schaduw en een zacht verend pad kunnen profiteren. Aangekomen bij de dam vinden we aan de parking zelfs een geopend bistrootje met terras (Chalet du Barrage), goed voor een welverdiende pitstop.

Eenmaal de 55 meter hoge dam voorbij volgt het mooiste deel van de tocht. De Warche stroomt nu door een diep ingesneden vallei waar het bekende Kasteel Reinhardstein zijn stek heeft. Het pad slingert hoog boven de vallei en dat levert zichten op die soms de indruk geven dat we door een heus berglandschap lopen. Het kasteel krijgen we slechts vanuit de verte te zien. Je kunt er wel dichtbij komen als je de Bayehon verbindingsroute naar Botrange inslaat, maar dat wordt dan weer een andere tocht. Ons traject loopt verder richting Malmedy, waarbij we het uitzichtpunt, de 'Neus van Napoleon', passeren. Kilometerslang zet GR 56 zijn weg verder hoog boven de beboste vallei, dit is puur genieten.

We bereiken een rustige straat (Rue des Crêtes) die tamelijk rechtlijnig door de gehuchten G'Doumont en Chôdes snijdt. Als we langs het vakantieverblijvenpark Domaine de Chôdes passeren is de naam van de weg veranderd in Rue du Calvaire. Het traject wordt terug onverhard en brengt ons bij de Chapelle du Calvaire, de bekroning van een lang calvariepad dat vanuit Malmedy opklimt naar dit 97 meter boven de stad gelegen punt. De calvarieweg bestaat al van de 17de eeuw, maar kreeg zijn huidig uitzicht pas begin 20ste eeuw. De 6-hoekige kapel vormt de laatste statie van de kruisweg, de overige staties zijn bas-reliëfs, vervaardigd door de Akense beeldhouwer Carl Burger. Oorspronkelijk waren ze polychroom, maar weer en wind hebben de verfsporen al lang geleden volledig uitgewist. Zo'n 50 meter voorbij de kapel staat een smeedijzeren prieel dat uitzicht biedt op de stad.
GR 56 volgt het calvariepad dat zigzaggend afdaalt naar het centrum van Malmedy. Einde van een mooie en heerlijk afwisselende tocht.

 

Andere GR-tochten in de streek

GR 14

 

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.