GR 56 Warche variant: Krinkelt - Butgenbach (9,4 km)

0DVvQnbP

Met dit kort tochtje stappen we een nog ontbrekend deeltje van de Warche variant op het GR 56 traject. De erg lage waterstand in het stuwmeer van Butgenbach valt op.

 

Kaart

(deze track is gebaseerd op informatie uit de grsentiers.org website - de Waalse GR organisatie; consulteer altijd hun website voor de meest recente situatie)

 

Reis info

We combineerden deze tocht op dezelfde dag met die van Monschau naar Wahlerscheid. Van Wahlerscheid raakten we met autostop in Rocherath / Krinkelt aan de kerk. Er is daar ook een bushalte (Rocherath Kirche) die bediend wordt door TEC bus 390 (Verviers - Rocherath). De bus rijdt alle dagen.

Terugkeren deden we vanuit centrum Butgenbach, halte Krankenhaus, die door dezelfde TEC bus 390 bediend wordt. Iets dichter aansluitend op het GR 56 traject ligt de halte Butgenbach An der Mühle. 

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden 

 

De wandeling

De GR 56 lus wordt door nogal wat variantroutes doorsneden en dat maakt het er niet altijd makkelijk op om het traject op een vlotte manier af te stappen. Zo restten ons op de Warche variant nog twee stukjes, te kort om er een lange reis voor te ondernemen, en te lang om ze zomaar te negeren. Daarom beslisten we een van die stukjes dezelfde dag te combineren met een wandeling van Monschau naar Wahlerscheid (14,1km). Samen leverde dat een stapdag van ruim 25 km op, niet niks, maar door de eerder geringe hoogteverschillen best te doen.

Screenshot 20181111 125311Rocherath kan er prat op gaan de hoogst gelegen dorpskern van België te zijn. Behalve dat feit valt er weinig te beleven. Eigenlijk vormt Rocherath een 'dubbeldorp' met Krinkelt, want beide zijn volledig in mekaar gegroeid. Het rustige dorp werd op het einde van Wereldoorlog II tijdens de Slag om de Ardennen bijna volledig van de kaart geveegd toen Amerikaanse troepen poogden om er de opmars van een Duitse infanterie- en pantserdivisie tegen te houden.

Langs een rustige asfaltweg gaat het in bijna rechte lijn van Rocherath naar Wirtzfeld. Dat geeft mooie zichten op de brede vallei van de Wirtzbach. Minder mooi om zien is een dode das in de berm. Jagers en verkeer zijn dé vijanden van dit dier dat de grootste marterachtige is die in ons land voorkomt. Waarschijnlijk nachtelijke 'roadkill', wat een vreselijk woord...
We komen uit bij het Sint-Annakerkje in Wirtzfeld. In tegenstelling tot de nieuw gebouwde kerk in Rocherath (1953) dateert dit kerkje uit de 16de eeuw. Omringd door een kerkhofje, wit geschilderd en op een heuveltje gelegen is het een stemmige plek.

We steken de Wirtzbach over die wat verder uitmondt in de Holzwarche. Die laatste bereiken we wat later. De Holzwarche voedt samen met de Warche het stuwmeer van Butgenbach. De vochtige Holzwarchevallei is nu een natuurgebied. De sparren die tot tegen het water stonden werden verwijderd zodat het waterhoudend vermogen van de vallei hersteld werd. In de zomer heeft dat het voordeel dat er langer water beschikbaar is, in de winter stroomt het water minder snel af. Maar zelfs die maatregelen konden niet beletten dat de voorbije extreem droge zomer ook hier zijn tol geëist heeft. Waar het riviertje moet overgaan in de watervlakte van het stuwmeer strekt zich nu een grotendeels droge bedding uit. Het eigenlijke meer begint nu pas veel verder, en overal toont de brede opgedroogde oever hoeveel lager het waterpeil staat vergeleken met normale tijden. Het zijn dezelfde taferelen die we eerder op de dag zagen aan het stuwmeer van de Perlenbach.

De tocht volgt nu nauwgezet de oever van het stuwmeer, helemaal tot bij de dam. Tijd dat we aankomen want de avondschemering is ingevallen, de verlichting is ontstoken. Het laatste licht zet de horizon in vuur en vlam waarna we afscheid nemen van het GR 56 traject en Butgenbach inlopen.

 

Andere GR-tochten in de streek

-

 

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.