GR 563: Andrimont - Eupen (18 km)

IMG 7691

Een rustige landelijke tocht door een altijd groene streek. De weidepoortjes - kenmerk van GR 563 - ontbreken alleszins niet.
Het eindpunt van de wandeling - Eupen - is een aangename afsluiter.

 

Kaart

(deze track is gebaseerd op informatie uit de website grsentiers.org, de Waalse GR organisatie; consulteer altijd hun website voor de meest recente situatie)

 

Reis info

Makkelijk te organiseren vanuit Verviers.

Neem in Verviers aan het station de bus naar Welkenraedt/Kelmis. Uitstappen aan de halte Andrimont Saint-Laurent of Chemin de Wooz. Deze laatste ligt pal op het GR-traject, het hangt er van af welke bus je genomen hebt. De rit duurt 10 minuten. De bus rijdt niet op zondagen.
Je kunt ook te voet van Verviers naar Andrimont stappen via de GR verbindingsroute GR 573 - GR 563. Die passeert aan het station van Verviers. De tocht wordt dan 6 km langer.

De wandeling eindigt in het centrum van Eupen. In goed 10 minuten stap je naar het treinstation vanwaar je om het uur terugspoort naar Verviers, Liège, Leuven, Brussel...

Wie te voet vertrekt aan het station van Verviers houdt er een mooie treinstapper aan over.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden

 

De wandeling

We liepen al eens van bij Verviers naar Eupen, maar dat was op het GR 573 traject. Die wandeling loopt wat zuidelijker dan GR 563 en bevat wat grotere hoogteverschillen, alhoewel die in deze streek toch nooit echt zwaar worden.

Vanaf de bushalte stappen we al onmiddellijk tussen de lichtglooiende groene weides en de zo typische haagafsluitingen van het Land van Herve. Na een kort stukje bosweg duikt het eerste weidepoortje op. Het zal niet het laatste zijn op deze tocht. We komen ze in verschillende vormen tegen: hoog, laag, beton, hout, metaal, steen... Die weidedoorsteken zijn toch altijd weer speciaal, het geeft een heerlijk gevoel van openheid en vrijheid. Hier en daar een koeievlaai moet je er wel bijnemen.

Bij een idyllisch gelegen St-Rochus kapel pauzeren we even. Wat verder krijgen we vanop een hoogte een mooi zicht op het historische stadje Limbourg. Daar komt het GR 573 pad langs. Tussen ons en Limbourg loopt de spoorweg Verviers - Welkenraedt. Er passeert net een L-treintje. We steken de spoorweg over, lopen langs een onzichtbaar blijvende steengroeve en zetten koers naar Baelen.

Vanachter een bocht in de veldweg duikt de gedraaide kerktoren van het dorp op. We dalen en lopen dan op Baelen af langs een tot natuurreservaatje ingericht beekvalleitje. Enkele vrijwilligers zijn bezig het pad te ruimen. Bij een overdekte picknickplaats is het tijd voor een tweede pauze. Perfecte timing, we krijgen net een buitje over ons heen.
We zijn nu niet ver van de Frans/Duitse taalgrens. In Baelen wordt al een Duits-Nederlands grensdialect gesproken, maar de gemeente ligt nog net aan de Franse kant van de taalgrens. GR 563 leidt ons verder over het kerkhof dat hier nog rond de kerk ligt. Een muur van eeuwenoude grafstenen geeft de plaats een bijzondere aanblik.

Niet veel later lopen we Baelen alweer uit. De weg wordt onverhard en passeert een boerderij. We moeten langs de koeienstal, maar daar staat een potige stier... op de weg. We hebben weinig keuze, we moeten er voorbij. We zijn zo rustig mogelijk langs de koeienstal dichterbij gestapt en zo voorbij de stier. Het dier heeft amper bewogen, alleen de ogen draaiden met ons mee. Het klinkt misschien erg dapper (sommigen zullen zeggen 'onverantwoord'), maar het was met een heel klein en bang hartje dat we het deden. Eenmaal heelhuids voorbij zijn we blijven doorstappen over de weg. Omkijkend zagen we de stier zich eindelijk langzaam omdraaien en op de weide achter de koeienstal toelopen. Oef, gevaar geweken. Achteraf gezien waren we beter over de draad gekropen en door de weide voorbijgelopen, of hadden we moeten op onze stappen terugkeren en aanbellen bij de boerderijwoning. Maar dat is allemaal makkelijk gezegd achteraf. Wat toen vooral telde was dat we het dier ongedeerd voorbij waren en dat er geen haar op ons hoofd aan dacht om nog eens terug langs die loslopende spierenbundel te passeren.

Wat verder steken we de verkeersweg Verviers - Eupen over. Net ervoor kijken we in de verte uit op het Hertogenwoud dat de oplopende helling naar de Hoge Venen bedekt.
Nog een paar boerderijen en we lopen de buitenwijken van Eupen in, meer bepaald de wijk Stockem. Daarmee zijn we definitief het Duitstalig landsgedeelte ingestapt. Een St-Michaelskapel en een kasteelgebouw (Burcht van Stockem) zorgen voor nog wat afleiding tussen de bebouwing die ons naar het centrum van het stadje leidt. Door het stemmige Klinkeshöfchen Park komen we uit bij het St Nikolaus ziekenhuiscomplex. Nog even de Hufengasse door en we staan bij de terrasjes tegenover de statige St. Nikolauskerk. De tocht zit er op.

 

Andere GR-tochten in de streek

GR 573: Verviers - Eupen (18,3 km)
GR 573: Eupen - Botrange (22,4 km)

GR 15: Monschau - Eupen (22,4 km)
GR 15: Eupen - Polleur (20,4 km)

 
 
 
 
Deze website gebruikt cookies. Sommige zijn noodzakelijk voor de werking van de website, andere helpen om de werking van de website te verbeteren en om bezoekers een betere surfervaring te bezorgen. Je kunt zelf beslissen of je cookies toelaat of niet. Bij weigering zou het kunnen dat niet alle mogelijkheden van de website functioneren.