GR 563: Herve - Andrimont (16,3 km)

IMG 7646

Eerste kennismaking met GR 563, Ronde van het Land van Herve. Lieflijke, groene, landelijke, heuvelende streek... dat belooft voor het vervolg van deze GR.

 

Kaart

(deze track is gebaseerd op informatie uit de website grsentiers.org, de Waalse GR organisatie; consulteer altijd hun website voor de meest recente situatie)

 

Reis info

Makkelijk te organiseren vanuit Verviers.

Neem in Verviers aan het station de bus naar Herve (lijn Verviers - Herve - Liège). Uitstappen bij de halte Herve - Gare. De rit duurt 25 minuten.

Aangekomen in Andrimont op de Route de Henri-Chapelle, deze zo'n 150 m naar rechts volgen tot bij de bushalte Andrimont - St-Laurent. Er passeren bussen die je in 12 minuten terugbrengen naar Verviers.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden

 

De wandeling

Waar kun je de Ronde van het Land van Herve beter beginnen dan in Herve zelf? De streek die naar het stadje genoemd is - het Land van Herve - strekt zich van west naar oost uit tussen de Maasvallei en het Hertogenwoud / Belgische Eifel. In het noorden vormt de Voerstreek de grens, in het zuiden de Vesdervallei. De streek is vooral bekend voor zijn 'sterk' geurige Hervekaas, de enige Belgische kaas met een beschermde herkomstbenaming (AOP). De geur mag dan wel erg doordringend zijn, de kaas zelf is zacht van smaak en lekker. Hij wordt soms gegeten met stroop, en dat is meteen het tweede alomgekende streekproduct: de appelen- en perensiroop die er al van in de 17de eeuw geproduceerd wordt.

GR 563 start aan het vroegere treinstation van Herve, nu ingericht als toerismekantoor en brasserie. Het stationnetje lag op de lijn 38 die de streek doorkruiste van Plombières tot Chênée bij Liège. Nu is het een van de bekendste en drukst bereden fietsroutes (Ravel) in Wallonië. We volgen er een stukje van en lopen dan het stadje in. Zaterdag is marktdag en daar maakt ook de toeristische dienst dankbaar gebruik van om al het moois en lekkers van de streek aan te prijzen. Wat verder op het traject passeren we trouwens een drukbezochte chocolaterie die deel uitmaakt van een die dag ingericht 'streekproducten' wandelparcours.
Ons traject kronkelt door het stadje. De Johannes de Doperkerk met zijn stoere 13de-eeuwse verdedigingstoren mag er best zijn. We passeren enkele fonteinen waaronder de beschermde Six Fontaines. Zes stenen waterbekkens staan er netjes op rij onder een overdekt bakstenen gewelf. Elk had zijn eigen gebruik, welke zou die geweest zijn waarin de darmen van de slachtdieren gewassen werden? Verder vallen ook de kruisen op. Iemand vertelde ons dat je waarschijnlijk nergens in het land zoveel kruisen tegenkomt als in het Land van Herve. We zijn benieuwd of dat klopt, want België is sowieso al een druk bekruist land.

Eenmaal het stadje uit lopen we al onmiddellijk in de typisch groene haaglandschappen waarvoor het Land van Herve zo geroemd wordt. De altijd groene heuvelende landschappen leveren inderdaad mooie zichten op, een lust voor het oog en de camera. Af en toe een blik achterom toont ook hoe mooi Herve ingeplant is op een heuvelkam tussen de Berwinne- en de Vesdervallei.

Over de rest van het traject hoeven we weinig te vertellen want we kunnen alleen maar in herhaling vervallen. Veel onverharde paden, weidepoortjes en enkele weide-doorsteken, af en toe een dorp en heel veel mooie zichten, maakten er een erg gesmaakte tocht van. Vlak is het nooit, maar de hoogteverschillen zijn beperkt, minder dan 100 m tussen hoogste en laagste punt van de wandeling.
Wie liever niet afhankelijk is van de bus om vanuit Andrimont terug te keren naar Verviers, kan kort voor Andrimont een dalende verbindingsroute volgen naar het centrum en het treinstation van Verviers. De tocht wordt dan 20,2 km lang. Voorbij het station van Verviers stijgt deze verbindingsroute weer de Vesdervallei uit om aan te sluiten op GR 573.

 

Andere GR-tochten in de streek

GR 573: Nessonvaux - Verviers (17,2 km)

 

 
 
 
Deze website gebruikt cookies. Sommige zijn noodzakelijk voor de werking van de website, andere helpen om de werking van de website te verbeteren en om bezoekers een betere surfervaring te bezorgen. Je kunt zelf beslissen of je cookies toelaat of niet. Bij weigering zou het kunnen dat niet alle mogelijkheden van de website functioneren.