GR 563: Olne - Herve (20 km)

0DVXpJI5 .1

Olne en Soiron worden bij de mooiste Waalse dorpen gerekend. Onderweg mooie valleizichten en heerlijke weide-doorsteken.
Als slottraject van GR 563 is dit alleszins een aanrader.

 

Kaart

(deze track is gebaseerd op informatie uit de website grsentiers.org, de Waalse GR organisatie; consulteer altijd hun website voor de meest recente situatie)

 

Reis info

Met de trein naar Liège-Guillemins of Verviers. In beide plaatsen kun je een bus nemen (Liège - Verviers) die je naar de halte Olne Village brengt (20 min. vanuit Verviers).

In Herve eindigt GR 563 aan het vroegere treinstation. Je kunt er een bus nemen naar Verviers (20 min.).

Met de wagen is de wandeletappe makkelijkst te organiseren vanuit Verviers.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden

 

De wandeling

Olne staat bekend als een van de "mooiste dorpen van Wallonië". Als wij er aankomen verwachten ze net de doortocht van een of andere wielerwedstrijd, geen idee welke. Terwijl we aan het kerkje wat ronddrentelen passeert met veel getoeter de wielercaravaan. In een oogwenk verzamelen zich wat mensen op de stoep. Er worden snoep en allerlei commerciële gadgets uit de voorbijrijdende wagens gegooid. Zelf worden we bekogeld met een roze zonnehoedje van Voo (het Waalse Telenet). Het kleindochtertje van de buren zal misschien blij zijn met het onding, dus stoppen we het maar in de rugzak.
Zonder de renners af te wachten trekken we onze eigen slotetappe op gang. GR 563 loopt hier samen met het GR 5 pad. In een oogwenk ligt Olne achter ons en volgen we een dalend pad richting de Vesdervallei. Dit is makkelijk stappen en ondertussen genieten we volop van de uitzichten. Het gaat steiler dalen over een rotsachtig pad door dichte begroeing. Aangekomen in het gehucht Grihanster splitsen onze routes. GR 5 daalt verder naar Nessonvaux, wij blijven boven het dorp en volgen geruime tijd de valleiflank. Langs een rustige veldweg stoten we op een girafachtig dier, mooi in mekaar gezet met allerlei afvalmateriaal, wegwerpkunst?

Bijna ongemerkt steken we de heuvelkam over. Nu kijken we uit over het valleitje van de Ruisseau de la Hazienne. We krijgen een mix van asfalt en onverharde paden onder de voeten terwijl we langzaam richting Soiron stappen. Ook dit is een van de "mooiste dorpen van Wallonië". Het plaatsje, gelegen op een hoogte aan de Bolabeek, laat zich al van ver bewonderen in een landschapsdecor waar je ieder moment een kunstschilder verwacht die het tafereel realistisch, impressionistisch of expressionistisch probeert vast te leggen. Zolang het maar geen dadaïst is, want zo'n behandeling verdient dit mooie landschap echt niet.
In Soiron houden we even halt. Het dorp heeft zijn titel niet gestolen. Bovendien vinden we er een gezellige brasserie wat ook al geen evidentie is in zo'n klein dorp.

We verlaten Soiron langs het park van een kasteel dat nagenoeg onzichtbaar blijft. Een lange veldweg brengt ons tot op nauwelijks een kilometer van Olne, de plaats waar we de wandeletappe startten. We maken rechtsomkeer en volgen een smal paadje langs hagen, afsluitingen, soms door een groentunnel. Wat verder weer mooie uitzichten, links het dorp Xhendelesse, rechts nog altijd Soiron.
Een kort stukje Rue Turlurette maakt ons nieuwsgierig naar de betekenis van dit mooie woord. Het zou een gitaarachtig instrument geweest zijn in de 14de eeuw, andere bronnen hebben het dan weer over een fluitje dat in die tijd vooral door troubadours en bedelaars bespeeld werd. Maar het kon ook de aanduiding zijn van een nogal wispelturige, wat uit de hoogte doende vrouw...

GR 563 laat Xhendelesse links liggen. Op weg naar Hubertfays krijgen we enkele weide-doorsteken cadeau. Deze passages zijn typisch voor GR 563 en het Land van Herve. De toeristische diensten van de streek hebben er bijna een handelsmerk van gemaakt. Terecht, want dwars door weides stappen, van draaipoortje naar kantelpoortje of opstapje, het is in ons landje iets wat helaas maar op weinig andere plaatsen kan.
Eenmaal voorbij Hubertfays gaat het op Herve aan, eindpunt van GR 563, en dus ook van deze wandeletappe. Ook dit deel loopt dikwijls dwars door weides, terwijl we in de verte het viaduct van de TGV en de E40 autoweg zien naderen. Daar aangekomen worden we verrast door een fikse bui. We denken wat te kunnen schuilen onder de betonconstructies van het viaduct, maar de wind jaagt de regen er gewoon onderdoor. Gelukkig duurt het maar een 10 minuutjes.
Uiteindelijk komen we terecht op de Ravel die ons naar het vroegere treinstation van Herve brengt. Het fietspad is aangelegd op spoorlijn 38 die het Land van Herve doorkruiste van Hombourg (Plombières) tot Chênée bij Liège. Het is een van de oudste en bekendste stukken Ravel in Wallonië. In het station is nu het toerismekantoor van Herve gevestigd. Er is ook een taverne waar je terecht kunt voor een natje en een droogje. 

 

Andere GR-tochten in de streek

GR 5 (Noordzee - Rivièra)
GR 573: Angleur - Nessonvaux (20,4 km)
GR 573: Nessonvaux - Verviers (17,2 km)

 
 
 
Deze website gebruikt cookies. Sommige zijn noodzakelijk voor de werking van de website, andere helpen om de werking van de website te verbeteren en om bezoekers een betere surfervaring te bezorgen. Je kunt zelf beslissen of je cookies toelaat of niet. Bij weigering zou het kunnen dat niet alle mogelijkheden van de website functioneren.