GR 579: Awirs - Liège (21,2 km)

0Eqqakb5 .1k

Als slotetappe van het GR 579 Brussel - Liège pad is dit geen hoogvlieger. Bezienswaardigheden en redelijk wat groen kunnen de sleur van de vele woonwijken rond de stad niet goedmaken. De intocht van Liège via de trappen van Bueren is voor ons het hoogtepunt van de tocht.

 

Kaart


(deze track is gebaseerd op informatie uit de website grsentiers.org, de Waalse GR organisatie; consulteer altijd hun website voor de meest recente situatie)

 

Reis info

In Liège-Guillemins nemen we de trein richting Auvelais. 10 minuten later stappen we uit in Flémalle-Haute. Een bus richting Stockay rijdt naar de halte Awirs Eglise waar het GR traject passeert.

De wandeling eindigt in Liège. Het station Liège-Guillemins bereiken we te voet, of met een van de vele bussen die de stad doorkruisen.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden

 

De wandeling

Op het eerste zicht heeft het rustige Awirs de bezoeker weinig te bieden. Hoog boven de Maasvallei gelegen valt vooral het St-Etienne kerkje op met zijn 13de-eeuwse toren en het oude kerkhofje.
Maar Awirs is vooral bij het klimmersvolkje bekend voor een rotsmassief op de naar de Maas aflopende hellingen. De rotswanden ontstonden door de exploitatie van steengroeves. Naast de klimmers moeten deze rotsen ook een belletje doen rinkelen bij de liefhebbers van archeologie en paleontologie. In een grot vond Philippe-Charles Schmerling rond 1830 de eerste fossiele resten waarmee hij het bestaan van een andere mensensoort (later bekend als Neanderthaler) dan de onze aantoonde. Het duurde evenwel nog een kwarteeuw voor de wetenschappelijke wereld volmondig toegaf dat hij gelijk had. Ondertussen wordt de man wel erkend als de grondlegger van de menselijke paleontologie.

Het duurt even voor de bebouwing van Awirs achter ons ligt. Door landelijk gebied met uitzicht op de Maasvallei gaat het naar Flémalle-Haute. Het treinstationnetje waar we eerder uitstapten heeft ook de naam Flémalle-Haute, maar het ligt wel veel lager dan de wijken waar we doorlopen.
Wat verder passeren we in Souxhon het kleine Saint-Nicolas kerkje. Over de heilige man Sint-Niklaas is weinig bekend, maar zijn reputatie als weldoener voor armen en kinderen, en de jaarlijkse hoogmis van het speelgoed op 6 december, verzekeren hem als de westerse kindervriend nog altijd van een topplaats in het lijstje van populairste heiligen. Minder bekend is dat hij ook de patroonheilige is van de Russen en daarmee ook in de Orthodoxe kerk een prominente plaats inneemt. In een brochure die we in het kerkje vinden voegen ze er fijntjes aan toe: "... mogen we de echte geest van Sint-Niklaas ook in deze tijden terugvinden".

Volgende bezienswaardigheid is het Fort van Flémalle. Het is één van de 12 forten die eind 19de eeuw de verdedigingsgordel rond Liège vormden, gebouwd naar de plannen van generaal Brialmont. Bij het begin van WO I gaf het in het fort gelegerde garnizoen zich zonder weerstand over. De ontploffing in het Fort van Loncin had voldoende indruk gemaakt om te beseffen dat ze tegen de superieure vuurkracht van de Duitsers weinig in te brengen hadden. In de periode tussen de 2 wereldoorlogen werd het fort gemoderniseerd en uitgebreid. De verluchtingsschacht die uit die periode dateert valt al op in het landschap voor we het fort zelf bereiken. Maar ook die moderniseringen haalden weinig uit bij het begin van WO II. Een luchtbombardement schakelde de meeste vuurkracht van het fort uit. De volgende dag bestormden de Duitse troepen het fort, waarop het garnizoen zich weer zonder tegenstand overgaf. Vandaag is het Fort van Flémalle een museum.

Het verdere verloop van de tocht maakt weinig indruk. We komen terecht in het voorstedelijk gebied van Liège en doorkruisen wijk na wijk waar weinig te beleven valt. Hier en daar vallen de eendere arbeidershuizen op. Wat groen beboste mijnterrils getuigen van het bewogen industrieel verleden van de stad en haar omgeving. Een stukje Ravel houdt de stadsdrukte nog wat op afstand. Ondertussen duikt in de verte geregeld de Maasvallei op met zichten richting de industrie van Seraing en Ougrée. Het GR-traject blijft behoorlijk stijgen en dalen.
GR 579 voert hoog noordelijk om het stadscentrum heen. We doorkruisen en passeren enkele parken, groene oases die de stadsbewoners hard nodig hebben.

Voorbij het Parc de la Paix bedwingen we de laatste stijger op het traject: de Thier Savary, een lange trappenrij, gevolgd door de Sainte-Walburge 'berg'.
We komen uit bij de vroegere citadel van Liège. Het bouwwerk maakt deel uit van de verdedigingsmuur die al in de 11de eeuw rond de stad gebouwd werd. De citadel zelf ontstond in de 14de eeuw en bleef tot na WO II een militair bolwerk. Uitkijkend over de stad, op een van de hoeken van de vroegere citadel, staat het monument van het 2de Linieregiment. De obelisk herdenkt hun heldhaftige verdediging van de stad bij het uitbreken van WO I, en daarna hun jarenlange dappere strijd aan de IJzer. In 1967 kwam de citadel in het bezit van het Luikse OCMW die er in 1970 een hospitaal liet bouwen, nu een van de grootste medische centra in Wallonië.

Aan de voet van de citadel staan we boven de trappen van Bueren. Vincent de Bueren was een van de leiders van de 600 Franchimontezen die in 1468 probeerden Karel de Stoute te beletten de stad in te nemen en te plunderen. Hun heldendaad was een catastrofe, ze werden tot de laatste man uitgemoord. Gek genoeg hebben de Franchimontezen nooit de trappen gebruikt om bij de citadel te komen, ze kwamen uit een andere richting.
De trappen dateren trouwens maar van 1880. Ze werden gebouwd om het garnizoen snel toegang te geven tot de stad bij een aanval of een volksopstand. Tegelijkertijd werd het de soldaten verboden om nog langs de Rue Pierreuse naar de stad te gaan, want daar bevonden zich de cafés en de prostituees.

We dalen de 374 trappen af en komen aan in het stadscentrum. GR 579 voert dan naar de Maas die overgestoken wordt op de Pont des Arches. Dwars door de Outremeuse wijk gaat het verder naar de Saint-Pholien kerk en de jeugdherberg Georges Simenon waar het traject eindigt. We kennen de stad al wat en laten het GR-traject voor wat het is om ons te installeren op een van de vele terrassen op de Place du Marché.

 

Andere GR-tochten in de streek

GR 412 (Pad van de terrils)

GR 57: Barchon - Angleur (17,5 km)

GR 57: Angleur - Esneux (15,7 km)

GR 573: Angleur - Nessonvaux (20,4 km)

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.