GR 579: Jodoigne - Grand-Hallet (21,2 km)

IMG 20181227 115447207 HDR 

We bollen 2018 uit met een rustige tocht door de glooiende Haspengouwse velden. Verrassend veel onverharde paden in wat toch een gebied van intensieve landbouw is.

 

Kaart


(deze track is gebaseerd op informatie uit de website grsentiers.org, de Waalse GR organisatie; consulteer altijd hun website voor de meest recente situatie)

 

Reis info

Aan het station van Leuven nemen we om 10u07 TEC bus 18 naar Jodoigne. Om 11u05 stappen we uit in Jodoigne aan de halte Place de la Victoire, pal op het GR traject.

Om terug te keren nemen we om 17u01 in Grand-Hallet, halte Place Communale, TEC bus 148 naar Orp-le-Petit. De rit duurt amper 5 minuten. Om 17u12 stappen we daar TEC bus 148 op naar Landen, station NMBS.

Wie terug moet naar Jodoigne kan in Landen de trein nemen naar Tienen. Vanuit Tienen rijden regelmatig bussen naar Jodoigne (Geldenaken). Dat zijn zowel bussen van De Lijn als van de TEC.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden

 

De wandeling

Waar de bus ons dropt in Jodoigne is net een markt bezig. Ergens zullen ze wel de groene pensen verkopen waarvoor het stadje bekend is. Het Château Pastur, nu het gemeentehuis, kijkt neer op de kraampjes en de voorbijrijdende auto's. Het in witte Gobertangesteen opgetrokken gebouw dateert van 1730, de naam verwijst naar een notaris die het kasteel kocht in 1849. Vroeger stond op dezelfde plaats een burcht met donjon, gebouwd in de 13de eeuw door hertog Henri I van Brabant. Het Château Pastur is alleszins een imposant gebouw voor een bescheiden stadje als Jodoigne.

Screenshot 20190104 135950De GR signalisatie loodst ons de drukte uit en passeert langs de Sint-Medarduskerk, behorend tot het uitzonderlijk patrimonium van Wallonië. De bouw van de kerk duurde twee eeuwen (12de en 13de) en is daardoor een combinatie van romaanse en gothische bouwstijl. Vreemd om zo'n belangrijk gebouw buiten de vroegere stadskern aan te treffen. De kerk werd dan ook in de loop der tijden verschillende keren zwaar beschadigd en telkens terug hersteld. De patroonheilige - een Franse bisschop uit de 5de eeuw - is verbonden met een bekende weerspreuk: "Als het regent op Sint-Medardus (8 juni), dan regent het 40 dagen". De spreuk was niet toepasselijk in 2018, een van de droogste jaren uit de recente geschiedenis.

Eenmaal Jodoigne uit lopen we door de uitgestrekte groen-bruine lappendekens van velden die het Haspengouwse landschap vorm geven. Bosjes zijn zeldzaam in deze streek waar iedere vierkante meter vruchtbare grond ten dienste staat van de intensieve landbouw. Een eenzame boom benadrukt de afwezigheid van heggekanten en struikgewas. Vogels zijn er niet te horen. Af en toe kerft het pad een stukje holle weg in een plooi van het landschap. In een plas heeft een voertuig de nachtvorst aan scherven gereden.

Zo bereiken we Huppaye waar vooral het kerkje en enkele grote boerderijen opvallen. Een klokvormige torenspits bekroont een eenvoudig kerkgebouw, opgetrokken in de 18de eeuw, een voorbeeld van de late barok in Waals-Brabant. Iets verder kruisen we een Ravel fietspad, aangelegd op de bedding van spoorlijn 142 die ooit Tienen met Namur verbond. In het gehuchtje Molembais lopen we rond de Saint-Pierre parochiekerk.

Nu gaat het weer de velden in. Ondanks de geringe hoogteverschillen toont de streek zich toch af en toe in al haar weidsheid. Vanaf de hoogtes valt in de verte altijd wel ergens een kerktoren te bespeuren. Na een wijde bocht rond Enines bereiken we Nodrenge. De combinatie kerk - elektriciteitscabine levert eens een ander plaatje op dan de klassieke kerkfoto.

We ploegen verder. Een dampende mesthoop ligt klaar om over de velden verspreid te worden. Plots daalt het traject naar het bescheiden valleitje van de Kleine Gete. We komen er aan bij de gebouwen van de vroegere watermolen van Jauche-la-Marne. Deze graanmolen wordt al vermeld in 1278 en bleef in gebruik tot rond 1980.
We steken het riviertje over, draaien rond de molenvijver en stappen dan de Ravel L147 op. De lijn verbond Landen met het steenkoolbekken van de Beneden-Samber via Gembloux en Fleurus. Een klein stukje van deze spoorlijn tussen Fleurus en Auvelais is sinds 2001 terug in gebruik als onderdeel van een belangrijke Europese noord-zuid goederenlijn.
We volgen de Ravel door het valleitje van de Kleine Gete tot in Orp-le-Petit. Nu is het pad omzoomd met bomen en struikgewas, maar toen er nog treinen reden werden de terreinen rond de spoorlijn kaal gehouden. Op die manier werd vermeden dat gensters van de kolengestookte locomotieven grote branden konden veroorzaken.

In Orp-le-Petit verlaten we de Kleine Gete en volgen een mooi pad door het valleitje van de Ruisseau de Henri-Fontaine tot bij de eerste huizen van Petit-Hallet. Daarmee zijn we aanbeland op het grondgebied van Hannut, en meteen ook in de provincie Liège. Grand-Hallet, eindbestemming van deze tocht, ligt amper 1 km verder. Die kilometer zal nog uitgroeien tot enkele kilometers want eerst verlaten we het valleitje om terug naar de open velden te klimmen. In het snel deemsterende avondlicht passeren we nog enkele bietenhopen en dalen dan definitief af naar Grand-Hallet. Naast de kerk is het monument voor de gesneuvelden al helder verlicht. Iets verder vinden we onze bushalte.

 

Andere GR-tochten in de streek

GRP 127 Brabant-Wallon

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.