GR 16 Buswandeltips Arlon - Florenville (73,6 km)

 

IMG 3793Op Weg 2015-5: Een bron wordt rivier

In drie etappes volgen we de Semois van de bron in Arlon tot Florenville. Het traject via GR 16 balanceert op de rand van de Ardennen en Belgisch Lotharingen. Geniet van de rustige Gaumestreek met haar typische dorpen, bewonder de eerste meanders van de rivier, en probeer nog voor Florenville al niet te staan duizelen op een rotspunt hoog boven het water.

Aarlen - Etalle (23,3 km)

Een wat boven de streek uitrijzende heuvel en een waterbron (die van de Semois), meer had Arlon niet nodig om nog voor de Romeinse tijd uit te groeien tot een belangrijke nederzetting. Samen met Tongeren en Tournai is dit een van de oudste steden van België. We zoeken de Romeinse reiziger op die zich laaft aan de bron en volgen dan het prille beekje zo goed en zo kwaad als het kan door het stadsweefsel. Eenmaal daarbuiten kunnen we bij Viville nog eens terugblikken op de stad, maar de Semois zijn we voor lange tijd kwijt... tot we haar terugvinden bij een vroegere Romeinse heirweg. Die brengt ons in bijna kaarsrechte lijn naar Etalle, het eindpunt van de eerste etappe. Kunnen we de Semois hier nog een uit de kluiten gewassen beek noemen, of is het al een klein riviertje?

Etalle - Jamoigne (25,9 km)

In Etalle vertelt een infobord over het buitensporig geweld van de Duitsers tegen de burgerbevolking in augustus 2014. Later passeren we een militaire begraafplaats waar meer dan 800 Franse en Duitse soldaten samen rusten. Allemaal slachtoffers van één dag verbeten strijd om het naburige dorp Bellefontaine. De Fransen wonnen die slag, maar door een gelijktijdige nederlaag, nauwelijks een 10-tal km noordelijker, werd het een pyrrusoverwinning. In deze grensstreek is men ook vandaag de verschrikkingen van de oorlog nog lang niet vergeten. Veel vrediger tijdens deze etappe is het weidse zicht op de eerste Semoismeanders tussne Breuvanne en Termes. De Pont Charreau met zijn waterspuwers in de vorm van leeuwenkoppen is een bezienswaardigheid, net als het ongewone zicht van de "usoirs" die het straatbeeld in de Gaumedorpen bepalen. In Jamoigne  kunnen we niet meer twijfelen, de Semois is nu toch wel echt een rivier geworden.

Jamoigne - Florenville (24,4 km)

De brede, redelijk vlakke en open vallei waarin de Semois tot nu toe verder kroop, vernauwt tot een dichtbeboste gleuf tussen alsmaar steilere hellingen. De Vierre, een zijriviertje dat we even volgen tot bij een stuwdam, toont al vlug dat het gedaan is met het langzaam golvende reliëf van de twee vorige tochten. Bij de Pont Saint-Nicholas in Chiny kunnen we nog even rusten, en dan stijgt het langs de Eekhoornrots tot even boven 400 m hoogte, waarna we uitkomen bij het al behoorlijk indrukwekkende uitzichtpunt Pinco. Bij Lacuisine staan we terug op het niveau van de Semois. Het dorp is niet het culinaire mekka dat de naam laat vermoeden. Martué is dan weer een typisch Gaumedorp. Nog een langgerekte stijger en we bereiken Florenville. De Semois zal nu ten volle haar reputatie van "Koningin der Meanders" beginnen waarmaken.

Luc Verdegem

Steekkaart

Route en bewegwijzering

De drie wandeletappes volgen het GR 16-pad dat volledig beschreven is in de gelijknamige topogids Sentier de la Semois. Te koop in de GR webshop.

Reisinfo

Alle begin- en eindpunten van de 3 wandeletappes zijn te bereiken met TEC buslijn 22 (Florenville - Arlon). In Arlon stopt de bus aan het treinstation, in Florenville liggen trein- en busstation ruim 2 km van elkaar.
Elke tocht kan als een alleenstaande dagactiviteit georganiseerd worden (parkeer de wagen bij start- of eindpunt en rij met de bus naar het andere punt). Wie logeert in één van de etappepunten kan de tochten ook tot een 2- of 3-daagse combineren. Gebruik de bus om je telkens van en naar je logeerplaats te brengen.
Consulteer www.infotech.be voor de uurregeling.
Voor meer info over deze wandelingen zie de etappeverslagen bij GR 16.

 
 
 
Deze website gebruikt cookies. Sommige zijn noodzakelijk voor de werking van de website, andere helpen om de werking van de website te verbeteren en om bezoekers een betere surfervaring te bezorgen. Je kunt zelf beslissen of je cookies toelaat of niet. Bij weigering zou het kunnen dat niet alle mogelijkheden van de website functioneren.