GR 123 Buswandeltip Estaimbourg - Doornik (19,6 km)

 

Buswandeltip Estaimbourg - DoornikOp Weg 2015-1: Door het Waalse Scheldeland

We bekijken de Schelde eens van Waalse kant. Na een ommetje langs een heuse 'berg', komen we aan in zoniet de oudste, dan toch een van de boeiendste kunststeden van het land: Doornik.

La plaine de l'Escaut

Estaimbourg met zijn Kasteel van Bourgogne en omliggend wandelpark ziet er verleidelijk uit, maar we verlaten al meteen het centrum om ons te verliezen in een zo goed als lege groenbruine landbouwvlakte. In de verte steekt de met vier hoektorentjes omzoomde kerkspits van Pecq boven de bomen uit. Voorbij het dorp komen we door de waterrijke beemden terecht bij de architect van dit landschap, de Schelde, die eeuwenlang deze vlakte polijstte en bevruchtte. Alleen hebben ze het hier niet meer over de Schelde, wel over l'Escaut. Aan de overkant van de rivier volgen we op de dijk het graspad tussen de bomenrij die sloom langs het waterlint naar de horizon golft. We wijken even af en worden verrast door een oude rivierarm waarlangs de natuur vrij spel kreeg. Daarop voert het traject terug de velden in. We passeren langs Obigies, een sluimerend landbouwersdorpje dat ieder jaar in mei kleurrijk opbloeit met het Fête du Géranium.

Mont-Saint-Aubert

Al van bij de Schelde onderscheiden we in de verte de Mont-Saint-Aubert. Deze 146 m hoge heuvel staat ook bekend als de Mont de la Trinité, vanwege de bedevaarten die er sinds de 14de eeuw naar boven trokken. De traditie leeft verder in de Marche à Bâton die elk jaar op Paasmaandag vanuit Kain duizenden wandelaars op de been brengt. Wij benaderen de Mont-Saint-Aubert vanuit Obigies. Vanaf het langzaam stijgend traject krijgen we al snel mooie uitzichten over de Scheldevlakte. Op een smal bebost paadje wordt het even wat harder kuitenbijten om dan langs de Chemin des Poètes de top te bereiken. Daar wacht ons een uniek panorama over de streek met in de verte de vijf klokkentorens van Doornik. Boven is er voldoende gelegenheid om bij een stevige hap en een flinke slok terug op krachten te komen. De afdaling mag er ook best zijn. Die voert eerst door bos om wat lager terug de blik te openen op de glooiende akkers. Het kerktorentje boven op de berg wordt met iedere stap terug wat kleiner.

Langs de Schelde Doornik in

Via Kain bereiken we bij de brug onder de E42 weer de Schelde. We volgen het jaagpad voorbij de sluis van Kain en lopen op Doornik af, de stad die met Tongeren wedijvert om de titel 'oudste van het land'. Het pad brengt ons bij de Gatenbrug (Pont des Trous), één van de oudste nog bestaande waterpoorten in Europa. De poort maakte deel uit van de stadsmuren en kon afgesloten worden met valhekken. Tijdens de Honderdjarige Oorlog bracht ze in 1340 de Engelse koning Edward III tot staan, toen die gesteund door Vlaamse troepen tevergeefs met ramschepen probeerde de poort te forceren. Het voorbije decennium slaagde Doornik er in de Scheldekaaien om te vormen tot een aangename wandelesplanade. Bij de Pont Notre-Dame steken we de rivier over en bereiken we langs de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en het Belfort het centrum. Beide gebouwen staan samen met de Gatenbrug op de UNESCO werelderfgoedlijst. Op zich zegt dat al genoeg over het rijk cultuurhistorisch patrimonium van de stad. Doornik bezoeken is bladeren in een lijvig geschiedenisboek dat ruim 18 eeuwen beslaat.

Luc Verdegem

Steekkaart

Route en bewegwijzering

De wandeling volgt de wit-rode tekens van GR 122 en GR 123 die op dit traject tussen Estaimbourg en Doornik volledig samenvallen. Het traject wordt gedetailleerd beschreven in de topogids GR 123 Tour du Hainaut occidental. Te verkrijgen in de GR-webshop.

Reis info

TEC bus 2 (Tournai - Mouscron/Moeskroen) rijdt in 25 minuten van Tournai Gare naar Estaimbourg Place. Door nog 5 minuten door te rijden tot Pecq Place wordt de tocht 2 km korter. De bus rijdt in de week ongeveer om het uur, ook in de vakantieperiodes. In het weekend rijdt de bus om de twee uren.

 
 
 
Deze website gebruikt cookies. Sommige zijn noodzakelijk voor de werking van de website, andere helpen om de werking van de website te verbeteren en om bezoekers een betere surfervaring te bezorgen. Je kunt zelf beslissen of je cookies toelaat of niet. Bij weigering zou het kunnen dat niet alle mogelijkheden van de website functioneren.