GR 125 Buswandeltip Nismes - Treignes - Mazée (16,9 - 23,3 km)

 

TreignesOp Weg 2015-3: Een stukje Viroinval

Met de Viroin als leidraad balanceren we op de rand van de Kalksteenribbel en de Ardennenbossen. We ontdekken één van de merkwaardigste natuurverschijnselen in ons landje, de Fondry des Chiens, en lopen door één van de mooiste dorpen van Wallonië.

Dolines, orchideeën en vlinders

Nismes is de hoofdplaats van de fusiegemeente Viroinval die een achttal dorpen in de streek groepeert. Tijdens de tocht doen we er vijf aan, waaronder 'één van de mooiste dorpen van Wallonië'. Nismes zelf is ook niet te onderschatten. Gelegen aan de Eau Noire is het pittoreske centrum een verkenning meer dan waard. Maar bovenal is de plaats bekend voor zijn natuurreservaten en unieke geologische natuurverschijnselen. Nismes ligt midden in de Calestienne, ook wel de Kalsteenribbel genoemd. De tocht voert ons langs de schrale kalkgraslanden, een van de weinige plaatsen in België waar nog wilde orchideeën groeien en waar het krioelt van de vlinders. De Fondry des Chiens is een doline, een diepe verzakking, lang geleden veroorzaakt door de instorting van ondergrondse holtes, en verder vorm gegeven door ijzerertsontginning. We kijken neer op een miniberglandschapje dat niet mis zou staan in een ruige alpenstreek.

Zin in een retro treinrit?

De wit-rode streepjes sturen ons naar de andere kant van de N99. Het traject begint weer langzaam te stijgen en trekt de Ardense bossen in. Het pad golft op en neer door enkele beekvalleitjes en bereikt dan een plaats die op de kaart Berono heet. We staan op zo'n 300 m hoogte, het hoogste punt van de tocht. Dalend langs het mooie Ri Damiervalleitje bereiken we de bosrand en lopen we naar Olloy-sur-Viroin. Mooie zichten te koop onderweg. In Olloy kruisen we de Spoorweg der Drie Valleien. De lijn liep vroeger van Mariembourg over Treignes naar Frankrijk, en wordt nu door vrijwilligers uitgebaat als een toeristische attractie. Wie dat wil kan de wandeltocht combineren met een retro ritje in een oud treinstel, getrokken door een stoomlocomotief, of in een dieselrijtuig. Het is eens wat anders dan een gewone bus of trein...

Fondry des ChiensVan dorp naar dorp

In Olloy ontmoeten we de Viroin en die volgen we naar Vierves-sur-Viroin, een van de mooiste dorpen van Wallonië. De kronkelende rivier begint aan de samenvloeiing van de Eau Blanche en de Eau Noire, ergens tussen Nismes en Dourbes, om dan voorbij Treignes in Frankrijk uit te monden in de Maas. In Vierves steken we de Viroin over, stijgen wat en volgen weer de valleiflank. Een prachtige veldweg eindigt op de N99 waarlangs we het centrum van Treignes bereiken. Dit dorp telt maar liefst vier musea, een merkwaardige prestatie voor een plaatsje met amper 700 inwoners. Eén ervan is het treinmuseum waar ook het station ligt van waaruit we met de toeristentrein kunnen terugkeren. De langstappers hebben nog zo'n 6,5 km voor de boeg tot Mazée, het laatste dorp voor de Franse grens.

Luc Verdegem

Steekkaart

Route en bewegwijzering

De wandeling volgt de wit-rode tekens van GR 125 'Ronde tussen Samber en Maas'. Het traject maakt tegelijk deel uit van de 'Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay' (GTFPC). Van beide routes bestaan topogidsen, te verkrijgen in de GR-webshop.

Reis info

Bus 60/3 verbindt Nismes met Mazée en passeert langs Treignes zodat de tocht ook daar kan beëindigd worden. De rit duurt 15 à 20 minuten. In de week kan de bus tot rond 17u30 genomen worden in Mazée (of Treignes), richting Nismes. Op zaterdagen geldt een beperkte dienstregeling, op zondag rijdt de bus niet. Raadpleeg de dienstregeling op www.infotec.be.
Een alternatief voor de bus is de toeristische Stoomtrein der Drie Valleien. Die heeft haltes in onder andere Nismes en Treignes. Op zondag is deze trein de enige verbinding.

 
 
 
Deze website gebruikt cookies. Sommige zijn noodzakelijk voor de werking van de website, andere helpen om de werking van de website te verbeteren en om bezoekers een betere surfervaring te bezorgen. Je kunt zelf beslissen of je cookies toelaat of niet. Bij weigering zou het kunnen dat niet alle mogelijkheden van de website functioneren.