GR 126 Buswandeltip Brussegem - Brussel (17,8 km)

 

GR 126: Brussegem - BrusselOp Weg 2014-4: De stad in

Openbaar vervoer is niet alleen trein, maar ook bus en tram. In deze nieuwe reeks wandeltips door de 10 Belgische provincies brengt de bus ons naar het begin- of eindpunt van een boeiende GR-tocht. Om te beginnen een verrassende tocht vol contrasten.

Brussel lijkt ver weg...

De bus loodst ons van het station Brussel-Noord langs drukke verkeersaders de stad uit, naar de groene open velden van Brussegem. Ergens achter het wazige ochtendzicht moet de hoofdstad van ons landje liggen. Maar waar is al die bebouwing waar we net door reden? We pikken de wit-rode tekens op richting Hamme, een gehucht van Merchtem, waar een Sint-Goedele kapel al meteen een link legt naar onze eindbestemming. Kobbegem laten we rechts liggen. Daar brouwen ze de beruchte Mort Subite, een geuze bier dat we op dit vroege uur liever nog niet proeven. Maar geen nood, de liefhebbers zullen na de tocht makkelijk het gelijknamige café in het centrum van Brussel vinden om er hun smaakpapillen met het scherpzure vocht te teisteren. In Relegem vinden we taverne 'Den Ouden Belg'. Let vooral op het smeuïg Brussels mengtaaltje.
In de verte komt een bos uitnodigend groen dichterbij. Een tunneltje waar alleen maar veldwegen langskomen brengt ons naar de overkant van de drukke Grote Ring. Brussel kan nu niet ver meer zijn. Het prachtige Laarbeekbos is dé verrassing van de tocht. Het erg geaccidenteerd terrein heeft alles te maken met steengroeves die hier lang geleden uitgebaat werden door monniken.

GR 126: Brussegem - Brussel... en plots staan we er middenin

Bij het uitkomen van het bos duiken de Ganshorense torenflats op. Nog een stukje moeras door, een spoorweg over, en we lopen volop in stedelijk gebied. De tocht leidt naar de Basiliek van Koekelberg, een unieke kans om de vijfde grootste kerk ter wereld ook eens van dichterbij te bekijken. Indrukwekkend is het alleszins, en het panorama over de stad van op de voet van de koepel is zonder meer de moeite. Na het bezoekje lopen we het Elisabethpark door en duiken we weer de stad in. Brussel is een boeiende en levendige metropool, een gemoedelijk pruttelende stoofpot van de meest uiteenlopende culturen. Wat ons opvalt is dat overal waar mogelijk groene parkjes en speeltuintjes voor kleur, gezelligheid en publieke ruimte zorgen.
Na het oversteken van het kanaal verandert de GR-tocht in een heuse toeristische rondleiding. Sommige plaatsen kennen we, maar er is zoveel te zien dat de verrassingen zich blijven aaneenrijgen. Oeroude straatjes, de verdwenen binnenhaven, de Begijnhofkerk, het goed verborgen Huis van Bellone, de crypte op het Martelarenplein, het Belgisch Centrum van de Strip, het zijn maar een paar van de bezienswaardigheden die aan bod komen. De GR-tekens zijn niet overal even duidelijk, of zelfs afwezig. Niet zo verwonderlijk in deze drukke buurten.
De tocht eindigt aan de Sint-Michiels en Sint-Goedele kathedraal in het hartje van Brussel. Het Centraal Station ligt op 5 minuutjes stappen, maar het zou zonde zijn om niet eerst nog even wat rond te hangen in het centrum. We ontdekten alvast een ander stukje Brussel, en het gevoel om vanuit een landelijke streek tot diep in het hart van de hoofdstad te lopen is toch wel speciaal. Doen!

Luc Verdegem

Steekkaart

Route en bewegwijzering

De tocht volgt de wit-rode tekens van GR 126 tussen de bushalte Brussegem-Koster en het centrum van Brussel. Het traject wordt in geen enkele topogids volledig beschreven. Delen ervan komen wel aan bod in de Franstalige topogids Randonnées en Boucles à Bruxelles.

Reis info

Neem aan het treinstation Brussel-Noord bus 245 van De Lijn tot halte Brussegem-Koster. De bus rijdt van maandag tot zaterdag om het uur, op zondag om de 2 uren. De rit duurt bijna 40 minuten.

 
 
 
Deze website gebruikt cookies. Sommige zijn noodzakelijk voor de werking van de website, andere helpen om de werking van de website te verbeteren en om bezoekers een betere surfervaring te bezorgen. Je kunt zelf beslissen of je cookies toelaat of niet. Bij weigering zou het kunnen dat niet alle mogelijkheden van de website functioneren.