GR 128 Buswandeltip Sint-Martens-Latem - Gent (20,5 - 25,5 km)

 

Gent centrumOp Weg 2015-2: Kronkelen met de Leie

De Leie bracht Oost-Vlaanderen goud en roem en bepaalt mee het unieke uitzicht en de sfeer van de Gentse binnenstad. We kronkelen mee met de laatste 20 km van de rivier voor die zich oplost in de Schelde.

Meersen en villa's

We starten de wandeling bij wat toch een van de meest mondaine plaatsen in Oost-Vlaanderen moet zijn: de Latem Golf Club. De weg die ons naar de Leie brengt toont een staalkaart van de meest uiteenlopende bouwstijlen, die vooral in grootte met elkaar wedijveren. Stilaan duiken tussen de landhuizen de Latemse meersen op, laaggelegen vochtige gebieden waarover de rivier zich ooit een weg zocht. Het laatste stukje zompig pad leidt naar de oever die we volgen tot aan het voetveer van Baarle. Opvallend is dat bijna altijd één of beide oevers bebouwd zijn en dat verschillende woningen ook hun privé-aanlegsteiger hebben. Dat heeft veel te maken met de afwezigheid van de beroepsscheepvaart die vanaf Deinze via een aantal verbindingskanalen dit kronkelende stuk Leie kan vermijden. De druk op wat nog rest van de natuurgebieden in de meersen is groot. Er wordt voortdurend bijgebouwd.

Goud en roem

Vroeger stond de Leie bekend als de Gouden Rivier. 'Goud' sloeg zowel op de kleur van het water als op de opbrengsten van het vlasroten. Maar die activiteit bracht niet alleen goud, ze veroorzaakte ook zware milieuschade waardoor ze uiteindelijk vanaf 1943 volledig verboden werd. Vandaag zijn bijna alle sporen van het vlasroten uitgewist. Alleen de oude vlasfabriek die onderweg opduikt is nog een relict uit die vroegere tijden.
Afsnee LeieWie wel nog van die 'gouden' reputatie konden genieten waren de Gentse kunstenaars die rond 1900 de streek ontdekten als een oase van natuurschoon en rust. Ze ontvluchtten het woelige stadsleven en vonden aan de Leie inspiratie voor tal van nieuwe kunststromingen. Sindsdien is de Latemse School, met namen als Georges Minne (rust op het kerkhofje bij de kerk van Sint-Martens-Latem), Emiel Claus, Albert Servaes en Constant Permeke, wereldwijd bekend. Wat die kunstenaars niet konden vermoeden is dat hun 'publiciteit' voor de streek een volksverhuizing van begoede burgers op gang trok die zich allemaal een stukje van dat 'natuurschoon' wilden toe-eigenen. De kleine dorpjes en gehuchten van weleer zijn uitgegroeid tot een bijna ononderbroken aaneenschakeling van exclusieve villawijken. Dat belet niet dat er tijdens de tocht via Drongen en Afsnee nog heel wat pittoreske plaatsjes en zichten langs de rivier te bewonderen zijn.

Sightseeing in de stad

Bij het sport- en recreatiecentrum De Blaarmeersen voert de Leie ons Gent in. Wie het na bijna 21 km stappen welletjes vindt kan via de Europabrug of de Koning Albertbrug vlot het Sint-Pietersstation bereiken. Wie nog wat langer wil genieten volgt verder de Leie naar de binnenstad en de geslaagde combinatie van water, historische gebouwen en moderne architectuur. Met tram of bus bereik je makkelijk het Sint-Pietersstation of het Station Gent-Dampoort. Zelf kregen we er maar niet genoeg van en lieten we ons helemaal tot aan Dampoort op sleeptouw nemen door de wit-rode tekens.

Luc Verdegem

Steekkaart

Route en bewegwijzering

De wandeling volgt de wit-rode tekens van de GR 128 Vlaanderenroute. Het traject wordt gedetailleerd beschreven in de gelijknamige, vorig jaar heruitgegeven topogids. Te verkrijgen in de GR-webshop.

Reis info

Bus 34 (Wetteren - De Pinte) rijdt van Gent-Dampoort station in 40 minuten naar de halte Sint-Martens-Latem Golflaan. Deze bus stopt ook aan het Gent Sint-Pieters station. De rijtijd is dan nog 25 minuten. Raadpleeg de dienstregeling van bus 34 op www.delijn.be.

 
 
 
Deze website gebruikt cookies. Sommige zijn noodzakelijk voor de werking van de website, andere helpen om de werking van de website te verbeteren en om bezoekers een betere surfervaring te bezorgen. Je kunt zelf beslissen of je cookies toelaat of niet. Bij weigering zou het kunnen dat niet alle mogelijkheden van de website functioneren.