GR 564 Buswandeltip Gelinden - Sint-Truiden (18,2 km)

 

Gelinden - Sint-Truiden buswandelingOp Weg 2015-4: Nog een stukje fruit?

Deze wandeling situeert zich helemaal in de fruitstreek. In de bloesemtijd levert dat gegarandeerd feeërieke en romantische beelden op, maar ook de rest van de lente en de zomer blijft dit stukje Haspengouw de ideale bestemming voor een altijd aangename staptocht.

Natuur en landbouw

Haspengouw staat al van oudsher bekend als een vruchtbaar landbouwgebied. Het stukje dat we vandaag doorkruisen is daar geen uitzondering op. Hier overheerst de fruitteelt en dat heeft vooral te maken met het sterk glooiend karakter van de streek. Het reliëf maakt het moeilijk om grote akkers te bewerken en ook de bodemerosie op de hellingen is een probleem. Vandaar de vele fruitboomaanplantingen, vroeger hoogstam, nu al lange tijd vrijwel uitsluitend laagstam. We spotten onderweg vooral peren, appelen en kersen, maar ook velden met aardbeien.
In de arbeidsintensieve fruitteelt is altijd wel iets te doen. Op verschillende plaatsen kruipen tractoren door de bomenrijen, of zijn mensen in de weer. Op de aardbeivelden is het oogsttijd en hardwerkende sikhs zijn alomtegenwoordig. Al sinds de jaren 1980 vonden ze in grote aantallen de weg naar Zuid-Limburg om er bij de fruitboeren aan de slag te gaan. Een groot deel van de welvaart die de fruitteelt met zich meebrengt is aan hen te danken.

Kleurenpalet

Tussen de fruitgaarden liggen ook heel wat akkers met andere gewassen, vooral granen. De geel en groen wiegende velden zijn een lust voor het oog. Het is bij deze akkers dat we merken hoe natuur en landbouw weer beter samengaan dan vroeger. Grasranden en wallen rond de velden houden de bodemerosie tegen en toveren in de lente en de zomer prachtige tapijten van vooral moederkruid en fluitenkruid tevoorschijn. Klaprozen en zelfs een zeldzame korenbloem zorgen voor variatie in het kleurenpalet. In hegkanten en randen van holle wegen bloeien vlier, hondsroos, haagwinde en braamstruiken. Boterbloemen, paardenbloemen, klaver, weegbree, ooievaarsbek, madeliefjes, margrieten en nog vele andere soorten doen 'onkruid' klinken als een lelijk scheldwoord.

Van dorp naar stad

De tocht vertrekt in Gelinden, een deelgemeente van Sint-Truiden. Onderweg lopen we ook door Mielen-boven-Aalst, Kerkom-bij-Sint-Truiden en het gehucht Bevingen. Met uitzondering van Mielen-boven-Aalst dat bij Gingelom hoort, blijven we op grondgebied Sint-Truiden. In deze dorpen draait bijna alles rond de landbouw. Opvallend is dat we buiten de dorpskernen weinig of geen verspreide bebouwing opmerken. Zou het kunnen dat de vruchtbare landbouwgrond hier te kostbaar is om zomaar te verkavelen?
Wie markante cultuurhistorische bezienswaardigheden zoekt zal tijdens deze tocht op zijn honger blijven zitten, tenzij we een tweetal dorpscafés ook in die categorie plaatsen. Maar niet getreurd, wie zich na aankomst in Sint-Truiden nog fit genoeg voelt, vindt daar met het belfort, het begijnhof en de abdij nog stof genoeg om zich in te verdiepen. Genieten van een Adelardus of een Kerckomse triple als afsluiter op een terras op de markt kan natuurlijk ook.

Luc Verdegem

Steekkaart

Route en bewegwijzering

De wandeling volgt van start tot einde de Streek-GR Haspengouw. Van Gelinden tot voorbij Kerkom-bij-Sint-Truiden valt het traject ook samen met GR 564. De wandelkaart van de Streek-GR Haspengouw is te verkrijgen in de webshop van groteroutepaden.be.

Reis info

Belbus 734 (Sint-Truiden - Heers) rijdt op minder dan 15 minuten van het treinstation in Sint-Truiden naar de halte Gelinden Gemeentehuis waar de wandeling start. De tocht eindigt bij het station. De belbus moet vooraf gereserveerd worden bij de belbuscentrale Limburg. Er is geen verschil in prijs tussen een rit met de belbus en een gewone lijnbus. Voor meer info, zie www.delijn.be/nl/belbus/limburg.html.

 
 
 
Deze website gebruikt cookies. Sommige zijn noodzakelijk voor de werking van de website, andere helpen om de werking van de website te verbeteren en om bezoekers een betere surfervaring te bezorgen. Je kunt zelf beslissen of je cookies toelaat of niet. Bij weigering zou het kunnen dat niet alle mogelijkheden van de website functioneren.