GR 573 Buswandeltip Eupen - Botrange (22,4 km)

 

Buswandeltip Eupen - BotrangeOp Weg 2014-5: De langste klim

Met ruim 400 hoogtemeters moet deze tocht zowat de langste en hoogste klim zijn die in ons land te vinden is. Klaar voor een daglange zenbeleving te midden water, bossen en veengrassen?

Langs de Hill door bos...

De 25 km lange Hill (la Helle in het Frans) borrelt op nabij Baraque Michel en mondt in Eupen uit in de Vesder. Het is altijd een grensriviertje geweest, in de Romeinse tijd tussen Tongeren en Keulen, van de middeleeuwen tot 1795 tussen de Hertogdommen Limbourg en Luxembourg, en daarna tussen het Pruisische Rijk en de Nederlanden (later België). Meer dan de helft van de tocht volgen we het bruine veenwater stroomopwaarts door het dichte Hertogenwoud, de overgang van het Plateau van Herve (200 - 350 m) naar de Hoge Venen (met het hoogste punt op 694 m).
Tussen Eupen en Herzogenhügel stijgen we van 250 naar 525 m. Dat klinkt indrukwekkend, maar er zit wel een afstand van ruim 13 km tussen. Het lijkt meer op een lang uitgesponnen vals plat, maar het kruipt op de duur toch wel in de benen. De nu eens rustig kabbelende, dan weer bruisende Hill zoekt zich een weg over de grillige rotsbodem, een oog- en oorstrelend spektakel. De tocht volgt soms nauwelijks zichtbare oeversporen met veel boomwortels en rotsen, dan weer brede bospaden waar maar geen einde aan komt.

... en veen ...

Bij Herzogenhügel begint het plateau van de Hoge Venen. Het uitzicht verandert compleet. Het bos maakt plaats voor een licht golvend landschap bedekt met veengrassen en hier en daar wat bomen. Wie denkt dat de tocht vanaf hier een makkie wordt, heeft het wel mis. Het veen is een reusachtige spons die het water lange tijd vasthoudt en waar bijna geen doorkomen aan is, tenzij over de spaarzaam aangelegde paden. Af en toe ligt er een stukje knuppelpad, maar meestal is het zoeken en tasten over boomstammen en graspollen om de voeten droog te houden. Ook hier blijft de klaterende Hill nog altijd de leidraad, maar de vier kilometer tussen Herzogenhügel en de Pont Marie-Anne Libert vorderen erg traag. Het is een boeiende ervaring die de verhalen over de onherbergzame en verraderlijke Hoge Venen bijna tastbaar reëel maakt.

... tot het hoogste punt van België

Bij de Pont Marie-Anne Libert neemt het pad afscheid van de rivier. We staan nu op het echte hoogveen. Brede rechtlijnige graspaden voeren over de uitgestrekte plateauvlakte. Zo ver het oog reikt is er alleen maar de veenvlakte, die van groen naar bruin, geel en grijs vervaagt, af en toe onderbroken door donkergroene bosstroken. Kilometerslang rolt het bevreemdend landschap aan onze ogen voorbij tot we vlakbij Botrange de GR-wandelboom bereiken. Een paar honderden meter verder liggen het Natuurcentrum en de bushalte. Die langste klim van België nemen ze ons niet meer af.

...Luc Verdegem

Steekkaart

Route en bewegwijzering

De tocht volgt de wit-rode tekens van GR 573 tussen Eupen-Haas en het Natuurcentrum van Botrange, beschreven in de Franstalige topogids GR 573 - Vesdre, Helle, Hoëgne et Hautes Fagnes. Een herdruk is in voorbereiding. Reken voor deze tocht op minstens 6 à 7 uren staptijd.

Reis info

TEC bus 394 (Sankt-Vith - Eupen) rijdt in 25 minuten tussen halte Eupen-Haas en Naturzentrum Botrange. Op beide plaatsen is er parking. Wie aankomt in Botrange kan daar op werkdagen in de late namiddag om het uur de bus terug naar Eupen nemen, in weekends en op vakantiedagen om de twee uren. De laatste bus gaat om 19.13 u. Wie het in omgekeerde richting doet kan 's morgens op werkdagen en zaterdagen om 9.06 u. de bus nemen aan het treinstation van Eupen, of om 9.10 u. aan Eupen-Haas. Op zon- en vakantiedagen gaat de eerste bus pas om 11 u. Consulteer altijd eerst www.infotec.be.

 
 
 
Deze website gebruikt cookies. Sommige zijn noodzakelijk voor de werking van de website, andere helpen om de werking van de website te verbeteren en om bezoekers een betere surfervaring te bezorgen. Je kunt zelf beslissen of je cookies toelaat of niet. Bij weigering zou het kunnen dat niet alle mogelijkheden van de website functioneren.