GR 579 Buswandeltip Grez-Doiceau - Jodoigne (16,6 km)

 

Slingerende veldwegenOp Weg 2016-1: Slingerende veldwegen

Als laatste buswandeltip in een rij van tien zoeken we de golvende akkers van Waals-Brabant op. Sierlijk kronkelende veldwegen rijgen imposante vierkanthoeves, dorpen en gehuchten aan elkaar. Een mooie en ontspannende afsluiter in een streek waar we nooit zouden komen als de wit-rode GR-streepjes ons niet gelokt hadden.

Rust en uitgestrektheid

Het aantrekkelijke van deze wandeling ligt vooral in de weidse openheid van de streek en de mooie veldwegen die er zich als serpentines door slingeren. Reken er niet op veel volk tegen te komen. Toerisme stelt in deze contreien weinig of niets voor. We lopen er alleen met door de wind gejaagde wolken, wat onverschillig toekijkende koeien en af en toe een enorme boerderij. Het is die uitgestrekte leegte die de gedachten de vrije loop geeft en tot rust doet komen. De tocht deint langzaam op en neer als op de brede golven van een wiegende oceaan.

Sint-Joris en de draak

We vertrekken niet pal op de GR-route. Vanuit Grez-Doiceau is het nog zo'n 1,9 km stappen voor we de GR-tekens midden in de velden oppikken. Het loont de moeite om even rond te hangen in het dorp dat beheerst wordt door de Sint-Joriskerk. In het centrum staat alles in het teken van deze Saint-Georges. Ook horeca, handelszaken en tal van verenigingen zijn naar hem genoemd. Ieder jaar in april wordt de man uitgebreid gevierd. Hoogtepunt is een religieuze stoet, gevolgd door het gevecht met de draak onder toezicht van Werner de Grez, zijn gemalin en tal van nobelen. Als historische figuur vergezelde Werner de Grez Godfried van Bouillon op kruisvaart en stierf daar een paar dagen na hem. De processie wortelt in een eeuwenoude traditie en lokt jaarlijks duizenden toeschouwers.

Marktstadje Jodoigne

We eindigen de tocht in Jodoigne, een stadje dat al eeuwenlang op een hoogte langs de Grote Gete genesteld ligt, ergens tussen Brussel, Leuven en Luik. Vanuit de velden zien we het al van ver liggen. Het traject leidt ons kriskras door het plaatsje. In het centrum zijn nog tal van pittoreske hoekjes en smalle kronkelende straatjes te vinden. De naam van zo'n volkswijk, La Gadale, verwijst naar een heks die er vroeger zou gewoond hebben. Maar Jodoigne heeft ook zijn grote monumenten. De Romaanse Saint-Médardkerk die dateert uit de 12de en 13de eeuw behoort tot het belangrijkste cultureel erfgoed van de Waalse regio. Het classicistische Kasteel Pastur, gelegen in een tuin midden in de stad doet nu dienst als gemeentehuis. En dan is er ook nog de recent gerestaureerde Onze-Lieve-Vrouwkapel op de Grote Markt met gedraaide torenspits en gebouwd met de typische Gobertangesteen. Het is door die steen dat de streek ook wel eens 'het witte land' genoemd wordt.

Luc Verdegem

Steekkaart

Route en bewegwijzering

De tocht volgt GR 579 (Brussel - Luik) over 16,6 km. Een aanlooproute van 1,9 km vanuit Grez-Doiceau naar het GR-pad brengt de totale afstand op 18,5 km. De tocht wordt volledig beschreven in de gelijknamige (Franstalige) topogids. Te koop in de GR-webshop.

Reis info

Begin- en eindpunt van de wandeling zijn verbonden door TEC buslijn 23 (Jodoigne - Waver). Best parkeer je de wagen in Jodoigne waar je de bus opstapt naar Grez-Doiceau. 's Morgens vertrekt er altijd een bus rond 10u (ook vakanties en weekends). Vertrek aan de haltes Gare d'Autobus, Centre Administratif of Place de la Victoire waar de tocht eindigt. In de buurt van de eerste twee haltes is er ruim parkeergelegenheid. De rit naar Grez-Doiceau (Place Communale) duurt 25 minuten. Consulteer www.infotec.be voor de exacte uurregeling.
Voor meer info over deze wandeling, zie de etappeverslagen van GR 579 in de rubriek GR-s in Wallonië (in voorbereiding).

 
 
 
Deze website gebruikt cookies. Sommige zijn noodzakelijk voor de werking van de website, andere helpen om de werking van de website te verbeteren en om bezoekers een betere surfervaring te bezorgen. Je kunt zelf beslissen of je cookies toelaat of niet. Bij weigering zou het kunnen dat niet alle mogelijkheden van de website functioneren.