GR Treinwandeltip GR 126 Namen - Gedinne (120 km)

 

Op Weg 2013-2: 120 km van station tot station

Op zoek naar een treinwandeling in de provincie Namen? Op GR 126 tussen Namen en Gedinne kan je maar liefst 120 km stappen van het ene treinstation naar het volgende. Een unieke kans om een GR-traject onafgebroken over een langere afstand te beleven.

Dat de streek aantrekkelijk, afwisselend, boeiend en zelfs avontuurlijk is, daar moeten we niemand meer van overtuigen. De toeristische reputatie van de provincie Namen is voldoende bekend en vanaf GR 126 kan je het allemaal vanop de eerste rij meemaken. Het traject toont de majestueuze Maasvallei tussen Namen en Dinant nu eens vanuit de hoogte, dan weer langs het water. De grillige Lesse laat zich lezen als een avonturenverhaal waarin Romeinse kampen, kastelen, grotten, naaldrotsen, ondergrondse waterlopen en nietsvermoedende kajakkers de hoofdrol opeisen. Het contrast met ingeslapen dorpjes en de rustig golvende landschappen tussen Houyet en Beauraing kan niet groter zijn. En nog zuidelijker trekt het pad de uitgestrekte Ardense bossen in om met het riviertje La Houille als leidraad uiteindelijk Gedinne te bereiken.

Langs het traject maakt een reeks treinhaltes alle logistieke beslommeringen over bagage en verplaatsingen volledig overbodig. Je stapt gewoon van station tot station en kan altijd makkelijk terugkeren naar het vertrekpunt of de plaats waar je verblijft. Op die manier kan je zowel afzonderlijke delen van de route als het volledige traject afstappen. Het sightseeing-gehalte van de treinritten hoeft trouwens niet onder te doen voor de wandelingen. De sporen kronkelen zich door tunnels, langs groene valleiwanden, grijze rotsmuren, over rivieren en door panoramische landschappen.

Zelf liepen we de 120 km tussen Namen en Gedinne in vijf wandeletappes. De eerste twee als afzonderlijke dagtochten, de rest als een driedaagse met verblijf op een camping bij één van de stationnetjes. De trein bracht ons telkens heen en terug. Onderweg hoefden we geen zware trekkingrugzakken mee te sleuren, enkel onze dagpacks. Geen overbodige luxe, want sommige etappes zijn best pittig.
Er zijn tal van andere combinaties mogelijk. De etappes kunnen korter of langer ingedeeld worden omdat er meer stationnetjes langs het traject liggen. Je kan de etappes allemaal afzonderlijk over langere tijd spreiden, of je kan er gedurende een week die lang gedroomde wandelvakantie van maken. In plaats van een camping kan je ook voor een gîte, B&B of hotel kiezen. Mogelijkheden genoeg in de streek.
Als toetje bij dit alles kan je tussen Dinant en Gendron-Celles niet alleen GR 126 volgen, maar ook GR 129. Twee verschillende GR-trajecten tussen twee dezelfde treinstations, het kan niet op!

Luc Verdegem

Steekkaart

Route en bewegwijzering

De afstand per etappe is telkens van station tot station. Soms is dat enkele kilometer langer dan de eigenlijke GR-route:

Namen - Lustin: 21,8 km.
Lustin - Dinant: 27,9 km. Tussenin liggen nog de stations Godinne en Yvoir (een paar km buiten het traject).
Dinant - Gendron: 24,8 km. Tussenin ligt nog het station Anseremme.
Gendron - Beauraing: 29 km. Tussenin ligt nog het station Houyet.
Beauraing - Gedinne: 27,9 km.

De GR 126 route tussen Brussel en Membre-sur-Semois wordt volledig beschreven in een Franstalige topogids.

Reis info

Op de lijn Namen - Dinant rijden zowel in de week als in de weekends om het uur treinen in beide richtingen. De stations Namen, Lustin, Godinne en Dinant liggen op of vlakbij het GR-traject. De volledige rit tussen Namen en Dinant duurt ongeveer een halfuur.
Op de lijn Dinant - Libramont rijden in de week nagenoeg om het uur treinen, in het weekend om de twee uren. De stations Dinant, Anseremme, Gendron-Celles, Houyet, Beauraing en Gedinne liggen op of vlakbij het GR-traject. De volledige rit tussen Dinant en Gedinne duurt net geen 40 minuten.

 
 
 
Deze website gebruikt cookies. Sommige zijn noodzakelijk voor de werking van de website, andere helpen om de werking van de website te verbeteren en om bezoekers een betere surfervaring te bezorgen. Je kunt zelf beslissen of je cookies toelaat of niet. Bij weigering zou het kunnen dat niet alle mogelijkheden van de website functioneren.