GR 128 Treinwandeltip Bilzen - Tongeren (22,7 km)

 

Op Weg 2013-6: Over berg en dal

De enige Vlaamse provincie waar we met deze rubriek nog geen Trein-GR-spoor door trokken is Limburg. Met de Kempen, de Voerstreek, de fruitstreek en tal van GR's dachten we keuze zat te hebben. Maar de ijzeren sporen laten zich niet zomaar plooien naar al die toeristische trekpleisters. Uiteindelijk kwamen we terecht in een veel minder bekend, maar daarom niet minder interessant stukje Limburg.

Tussen Goede Steden

Zowel Bilzen als Tongeren zijn Goede Steden. Iedereen mag voor zichzelf invullen wat een stad goed maakt - een boeiend uitgaansleven, een groot shoppingcentrum, veel bezienswaardigheden - maar hier danken ze die titel aan het Prinsbisdom Luik waarbij ze van de vroege middeleeuwen tot eind 18de eeuw behoorden. De titel verleende de stad vrijheid, leverde een stem op in het bestuur van het Prinsbisdom en gaf recht op een versterkte stadsomwalling. Zowel Tongeren als Bilzen pronken tot op vandaag met het bijhorende symbool, de perroen. Het is een stenen zuil, bekroond met een rijksappel en kruis.

Van vochtig naar droog

Bilzen ligt pal op de overgang van de zanderige Kempen naar de vruchtbare Haspengouwse leemgronden. Het landschap tussen Bilzen en Tongeren wordt aangeduid als Vochtig Haspengouw. Dat heeft alles te maken met ondoordringbare kleilagen onder de leem. Die zorgen voor een hoge grondwaterspiegel, waardoor de regio vanouds goed bebost was. Vandaag zijn veel van die bossen verdwenen, maar wat overblijft wordt zorgvuldig gekoesterd. Een bosopzichter die enthousiast het wel en wee van de dassenburchten in de streek vertelt, maakt het er alleen maar boeiender op. We krijgen een aangename afwisseling van bos, weiden, akkers en boomgaarden onder de voeten geschoven. Zeker in de bloesemtijd zullen die laatste een feeëriek tintje geven aan de tocht.
Bij Tongeren verandert Vochtig in Droog Haspengouw. De ondergrond bestaat er uit waterdoorlatend krijt waardoor bossen en rivieren veel minder kansen krijgen. Hier beginnen de uitgestrekte open landbouwplateaus waarmee Haspengouw meestal geassocieerd wordt. Maar dat is voer voor een andere tocht.

Langs Demer en Jeker

Bij Berg, net voor Tongeren, klimmen we over de waterscheidingslijn tussen de Schelde- en de Maasbekkens. Al bij al varieert het reliëf tijdens de tocht slechts tussen 55 en 120 m, maar bij helder weer zorgt dat voor mooie zichten richting Maastricht en richting Luikse mijnterrils.
Bij het verlaten van Bilzen stoten we al meteen op de Demer en in Ketsingen passeren we op een paar honderd meter van de bron. Telkens we het bescheiden Demertje tegenkomen vertaalt zich dat in heerlijke wandelpassages. Aan de overkant van de waterscheidingslijn ontmoeten we bij Tongeren de Jeker, zowat het enige Vlaamse uitstapje van deze rivier die grotendeels onder de naam 'Geer' door Wallonië loopt, om uiteindelijk terug als Jeker uit te monden in de Maas bij Maastricht.

Van dorp tot dorp

Aan dorpjes en gehuchten onderweg geen gebrek: Hoeselt, Werm, Alt-Hoeselt, 's Herenelderen, Ketsingen, Berg, Blaar... Dat is er gemiddeld eentje om de 2 - 3 km. Het zijn overwegend landbouwkernen met soms indrukwekkende vierkantshoeves. Berg maakt zijn naam helemaal waar op het hoogste punt van de punt van de tocht, en in 's Herenelderen weet vooral de kasteelomgeving onze blikken naar zich toe te trekken.

Luc Verdegem

Steekkaart

Route en bewegwijzering

Deze 'Goede Stedentocht' op rustige en onverharde wandelpaden volgt GR 128, deels over het hoofdtraject en deels over een variant. De bewegwijzering bestaat uit wit-rode tekens, op de variant soms schuin wit doorstreept. De wandeling is van station tot station in beide richtingen beschreven in de eerste Treinstappergids. De gpx-track is vrij te downloaden op de groteroutepaden website.

Reis info

Bilzen en Tongeren liggen op de spoorlijn Hasselt - Luik. In het weekend gaan er om het uur treinen in beide richtingen. In de week ligt de frequentie op de spitsuren zelfs hoger.

 
 
 
Deze website gebruikt cookies. Sommige zijn noodzakelijk voor de werking van de website, andere helpen om de werking van de website te verbeteren en om bezoekers een betere surfervaring te bezorgen. Je kunt zelf beslissen of je cookies toelaat of niet. Bij weigering zou het kunnen dat niet alle mogelijkheden van de website functioneren.