GR 129 Treinwandeltip Lobbes - Beignée (20 km)

 

Treinwandeltip Lobbes - Beignee GR 129Op Weg 2014-1: Groots verleden, rustig heden

Iets ten zuidwesten van Charleroi verkennen we een deel van de Sambervallei om dan door te steken naar de vallei van de Eau d'Heure. Dit is een heerlijke, soms wat pittige natuurwandeling, doorspekt met een flinke scheut cultuur. Voor elk wat wils.

Historisch Tudinië

Het lijkt een naam uit een Tolkienverhaal, maar bij ons bestaat Tudinië (la Thudinie) echt. Het is een streek die zich uitstrekt langs de Samber en die haar naam dankt aan haar hoofdplaats Thuin. Er valt heel wat te beleven in Tudinië, en dat begint al meteen in Lobbes waar we de tocht aanvatten. Tot de Franse Revolutie stond hier eeuwenlang een van de invloedrijkste abdijen van de westerse wereld. Het plaatsje hield er de bijnaam 'La Savante' (De Wijze) aan over. De Romaanse Sint-Ursmaruskerk gaat terug tot de Karolingische tijd (9de eeuw) en is daarmee wellicht de oudste kerk in België. En dan was het nog niet eens de hoofdkerk van de abdij...
Halfweg de tocht belanden we bij een andere gewezen abdij, die van Aulne. De wereld is klein, want net als Lobbes werd ook Aulne gesticht door Landelin, een bekeerde bandiet. Voorwaar een verrassende carrièrewending. Bij de ruïnes kunnen we een stevig ADA-biertje degusteren. Geestelijk vocht en geestelijke wijsheid gingen altijd goed samen, wie zijn wij om dat tegen te spreken?
Daarnaast heeft de streek ook een industrieel verleden. Midden uitgestrekte bossen stoten we op het gehucht Hourpes. Een wat surrealistisch aandoend kasteeltje en een rij arbeidershuisjes zijn alles wat overblijft van wat ooit één van Wallonië's grootste gietijzer- en cokesfabrieken was. De Engelse industrieel Bonehill en zijn nazaten betekenden voor de streek van Charleroi zowat hetzelfde als de Cockerills voor Luik. In 1926 kwam er een einde aan hun succesverhaal en 10 jaar later werden de installaties ontmanteld om in Ierland terug opgebouwd te worden. Delokalisatie avant la lettre.
En dan is er uiteraard nog de Samber zelf. Aan de overkant ligt Thuin. Het stadje met de hangende tuinen stond bekend als een levendig centrum van de binnenscheepvaart. De Samber was altijd een drukbevaren rivier, maar door jarenlang aanslepende herstellingswerken verderop in Frankrijk is het internationale waterverkeer er nu volledig stilgevallen.

Bosrijk Wallonië

Het rijke verleden van de streek komt vooral tijdens de eerste helft van de tocht aan bod, niet toevallig in en langs de Sambervallei. Maar ook de natuur is er in geslaagd haar rechten te behouden. De uitzichten over de grillig kronkelende rivier zijn soms bepaald indrukwekkend, en aan de uitgestrekte bossen van Waibes en Leernes lijkt maar geen einde te komen.
Bij Aulne verlaten we de Sambervallei en speelt de natuur de hoofdviool. In Wallonië betekent dat vooral bos. Het Bois du Prince, Bois de Gozée en het Bois de Marbaix... we hebben al voor minder door de bomen het bos niet meer gezien. Alleen bij Le Bout Là-Haut stappen we nog een tijd door open gebied en langs een paar stukjes verkeersweg, maar verder verbreken alleen nog bladgeritsel, krakende takken, vogels en beekjes de stilte. Bij Odrimont staan we terug bij het water, maar nu is het de Eau d'Heure, een zijriviertje van de Samber. Langs het snelstromende water bereiken we wat later Beignée.

Luc Verdegem

Steekkaart

Route en bewegwijzering

De tocht volgt van begin tot eind GR 129 (Dwars door België) en wordt beschreven in de Franstalige topogids over het deel Ronse - Dinant. Vanaf Aulne komt ook nog de GR 12 (Amsterdam - Parijs) het traject vervoegen.

Reis info

Het station van Lobbes ligt op de lijn Charleroi - Erquelinnes. In de week gaan er om het uur treinen, in het weekend om de twee uren. De rit vanuit Charleroi duurt 20 minuten. Op weekdagen kan de tocht 5,7 km ingekort worden door vanuit Hourpes te vertrekken. Hourpes ligt op dezelfde spoorlijn.
Het station van Beignée ligt op de lijn Couvin - Mariembourg - Charleroi. Er is enkel bediening in de week, met in de late namiddag om het uur een trein naar Charleroi. De rit duurt 13 minuten.
In het weekend kan teruggekeerd worden vanuit het station van Jamioulx, te bereiken door het traject net voor Odrimont (bij de rand van het Bois de Marbaix) te verlaten en links nog 900 m naar Jamioulx te stappen. Treinen om de twee uren, de rit duurt 8 minuten. Dit kan ook in de week met treinen om het uur.

 
 
 
Deze website gebruikt cookies. Sommige zijn noodzakelijk voor de werking van de website, andere helpen om de werking van de website te verbeteren en om bezoekers een betere surfervaring te bezorgen. Je kunt zelf beslissen of je cookies toelaat of niet. Bij weigering zou het kunnen dat niet alle mogelijkheden van de website functioneren.