GR 571 Treinwandeltips Trois-Ponts - Gouvy (34 km)

 

Treinwandeltip TroisPonts - GouvyOp Weg 2013-4: Hogerop langs de Salm

De Salm is zeker niet de meest spectaculaire Ardennenrivier, maar wat het kabbelende water in de loop der tijden van de streek gemaakt heeft, behoort tot het betere Belgische landschapswerk. Met drie stationnetjes op spoorlijn 42 en twee dagwandelingen op GR 571 kan je de Salmvallei makkelijk zelf ontdekken.

Dag 1: Trois-Ponts - Vielsalm (19 km)

Elf minuten, zolang duurt de treinrit tussen Vielsalm en Trois-Ponts. Het is tegelijk een mooi promofilmpje voor de streek. Een vallei, hellingen, een dorp, het ziet er verleidelijk en lieflijk uit. Maar over de hoogtemeters vertelt het filmpje weinig. Al goed dat we vooraf het hoogteprofiel van de tocht bekeken hebben. Zo weten we dat we ons aan een paar ferme kuitenbijters kunnen verwachten. Vanaf het stationnetje in Trois-Ponts volgen we als opwarmertje even het riviertje de Salm. Maar dan gaat het al vlug 200 m hoger. De streek komt op een paar plaatsen boven 500 m uit, maar vandaag blijven we daar mooi onder. Wat niet belet dat de zichten die zich onderweg presenteren meer dan de moeite waard zijn.
Mooie natuur is niet de enige troef van de streek. Bij Spineu tonen een monumentje en een paar indrukwekkende stukken geschut dat het er hier tijdens de Slag om de Ardennen warm aan toeging. Wanneer we bij Rochelinval helemaal terug de vallei ingedaald zijn, gaat het er gelukkig alweer vrediger aan toe. Een tot hotel omgebouwd klooster en een camping vertellen ons dat de streek vooral op toerisme mikt, maar op ons pad komen we alvast niemand tegen. We hebben het rijk voor ons alleen.
Bij Grand-Halleux zijn we meer dan halfweg. Vroeger had dit dorp nog een treinstation, maar dat staat er vandaag verkommerd bij. We trekken terug de valleiwand op. Nog heel wat vergezichten en dichte dennenbossen later staan we in Rencheux bij de N822, de baan Vielsalm - Lierneux. We hoeven deze weg alleen nog af te dalen om bij het meer en de kerk het centrum van Vielsalm te bereiken. Wie bij het treinstation moet zijn loopt nog even rechtdoor en neemt dan links een dalende weg.

Dag 2: Vielsalm - Gouvy (15 km)

Dat 1 begint met de trein, dag 2 eindigt ermee. Maar eerst de wandelschoenen aan. We mogen al meteen stevig omhoog. Vandaag zullen we wel enkele keren boven 500 m stijgen. Toch zullen de hoogteverschillen nu kleiner zijn want de bovenloop van de Salm is veel minder diep ingesneden dan de benedenloop.
Eigenlijk mogen we stroomopwaarts van Vielsalm niet meer over de Salm spreken. Het riviertje wordt hier de Glain genoemd, de oorspronkelijke naam. Ondanks dat passeren we toch het plaatsje Salmchâteau... Hier stond ooit het kasteel van de graven van Salm. Het is een stemmig dorpje dat niet alleen ons, maar ook Victor Hugo wist te bekoren.
Langs een kruisweg stijgen we definitief de vallei uit. Voorbij het piepkleine gehuchtje Cierreux gaat het over een open landbouwplateau en door uitgestrekte bossen naar Gouvy. Bij St-Martin steken we een laatste keer de tot een beekje verschrompelde Glain over. De liefhebbers kunnen nog even de kruisweg volgen tot bij de kapel St-Martin.
De tocht eindigt in Gouvy, het laatste Belgische treinstation voor het Groothertogdom. Wij sporen terug naar Vielsalm. Dankzij de trein hebben we in twee dagen vlot een mooi stukje Ardennen ontdekt.

Luc Verdegem

Steekkaart

Route en bewegwijzering

We overnachtten in Vielsalm. De twee tochten volgen de wit-rode tekens van GR 571 tussen Trois-Ponts en Gouvy en staan volledig beschreven in de Franstalige topogids GR 571 Vallées des Légendes (Amblève - Salm - Lienne).
De gpx-track is beschikbaar op de website grsentiers.org.

Reis info

Voor deze twee tochten maken we gebruik van de treinstations Trois-Ponts, Vielsalm en Gouvy, gelegen op spoorlijn 42 Liers - Liège - Luxembourg. Er rijden  om de twee uren treinen in beide richtingen (sinds begin 2021 om het uur). De twee ritten Vielsalm - Trois-Ponts en Gouvy - Vielsalm duren telkens ongeveer 11 minuten. De treinrit Vielsalm - Liège duurt ruim een uur.

 
 
 
Deze website gebruikt cookies. Sommige zijn noodzakelijk voor de werking van de website, andere helpen om de werking van de website te verbeteren en om bezoekers een betere surfervaring te bezorgen. Je kunt zelf beslissen of je cookies toelaat of niet. Bij weigering zou het kunnen dat niet alle mogelijkheden van de website functioneren.