GR 5A Treinwandeltip Wenduine - De Panne (59 km)

 

Op Weg 2013-5: Moet er nog zand zijn?

Met het GR 5A-pad is de kans groot dat we onze 70 km lange zandbak voortaan met andere ogen gaan bekijken. Zon hoeft voor ons zelfs niet, als er maar een stevige bries staat om het drukke massatoerisme helemaal weg te blazen. Extraatjes zoals een bio-peeling, een jodiumshot en een mooi bruin of rozig blozend tintje krijgen we er gratis bij.

Tussen Wenduine en De Panne vormen 60 km GR 5A (Wandelronde van Vlaanderen) het Belgische onderdeel van het meer dan 5000 km lange Europese Kustpad. Ideaal voor drie dagwandelingen met trein en kusttram.

Dag 1: Wenduine - Oostende (15 km)

Het klinkt raar, maar we duiken meteen het bos in. Op nauwelijks 500 m van de zee lopen we door één van de zeldzame stukjes bos die onze kust nog rijk is. Na De Haan met zijn wat deftige retro imago wordt de bosstrook wel erg smal. Dan maar het strand op. Dit is het rijk van Mong de Vos, ooit een geduchte strandjutter met wie het slecht afliep. Hoe zou hij gereageerd hebben op de frisgroene golfcourse die op slag een groot deel van zijn territorium inpalmde? Of op dat speciaal stukje strand dat bij wat zon plots vol ligt met massa's niets om het lijf hebbende zonneaanbidders?
Door en langs het mulle duinenzand nadert Oostende maar langzaam. Fort Napoleon weten we nog te verschalken, maar de havengeul lijkt onoverkomelijk Een overzet is nodig om ons zachtjes aan de weelderige boezem van de Koningin der Badsteden te drukken.

Dag 2: Oostende - Nieuwpoort (23 km)

Het Maria-Hendrikapark is een wat onverwachte groene oase midden in het drukke Oostende. Toch is het de perfecte link naar Leopold II, de man die Oostende tot ver buiten de landsgrenzen deed schitteren. De Koninklijke Stallen, de Koninklijke Gaanderij, de Wellington renbaan, het zijn enkele van de megalomane projecten die ons doen denken aan afgehakte handen en andere Congogruwelen.
Daarmee vergeleken is het stemmige O-L-V-Ter-Duinenkerkje een verademing. James Ensor ligt er begraven. Zijn verzet behoedde het kerkje voor de projectontwikkelaars. Ook Raversijde ontsnapte aan de bouwwoede. Door het Provinciaal Recreatiepark glippen we achter de Atlantic Wall door. Vanop de duinen zien we de kusttrams voorbij glijden. De passagiers mijmeren weg bij het langste ononderbroken zeezicht op de 69 km lange lijn.
Een eindeloze rij woonflats vormt een lange betonmuur tussen ons en de zee. Dit is Middelkerke. Tijd om de zinnen te verzetten, we trekken de Polders in. Het landschap loopt leeg en bij de Rattevallebrug zijn we de zee al bijna vergeten. Niet voor lang want de Ganzepoot is de commandopost die maar liefst 6 waterwegen - waaronder de IJzer - verzoent met de getijden van de Noordzee. Gerustgesteld komen we gelijk met de kusttram aan in Nieuwpoort-Stad.

Dag 3: Nieuwpoort - De Panne (22 km)

Als volleerde toeristen vergapen we ons aan het kleurenspektakel van de zeilen in de havengeul. Met laagtij doen we langs de waterlijn haasje-over met de golfbrekers tot we net voorbij Nieuwpoort-Bad de duinen ingestuurd worden. Wie een duin ziet als een hoop wit zand bekroond met een dotje helmgras, zal na deze tocht anders praten. Wij grasduinen in loopduinen, helmduinen, oude en nieuwe duinen, binnenduinen, pannen en dellen...
Mag er tenslotte nog een cultuurduintje bij? Van het al lang verdwenen dorp Ter Yde en de Spelleplekke gaat het bij Koksijde naar de al iets beter zichtbare ruïnes van de 12de-eeuwse Ter Duinen abdij. Erg zichtbaar, zelfs tot op vandaag, is het kunstenaarsdorp Sint-Idesbald, ooit het 'Latem-aan-zee'. Een stukje Artiestenpad toont de vissershuisjes waarin Paul Delvaux een tijd verbleef.
Die 60 km kust mogen voor ons gerust nog wat langer zijn. Iemand nog wat zand?

Luc Verdegem

Steekkaart

Route en bewegwijzering

Het volledige traject is beschreven in de topogids GR 5A, Wandelronde van Vlaanderen. Er bestaat ook een aparte folder van het kustdeel van GR 5A.
De gpx-track is beschikbaar op de groteroutepaden website.

Reis info

Dag 1: met de trein heen en terug naar Oostende. 's Morgens de kusttram nemen tot halte Wenduine Sunparks. Dag 2: opnieuw met de trein naar Oostende. 's Avonds met de kusttram van Nieuwpoort-Stad terug naar Oostende. Dag 3: met de trein heen en terug naar De Panne (Adinkerke). Daar 's morgens de tram nemen richting Oostende tot halte Nieuwpoort-Stad. De wandeling eindigt aan de kruising van GR 5A met de Kerkstraat (N34). 100 m naar rechts ligt tramhalte De Panne Kerk. Een kort ritje brengt je naar De Panne station (Adinkerke).

 
 
 
Deze website gebruikt cookies. Sommige zijn noodzakelijk voor de werking van de website, andere helpen om de werking van de website te verbeteren en om bezoekers een betere surfervaring te bezorgen. Je kunt zelf beslissen of je cookies toelaat of niet. Bij weigering zou het kunnen dat niet alle mogelijkheden van de website functioneren.