GR Treinwandeltip Herentals - Geel (20 km)

 

Op Weg 2013-3: Een stukje Antwerpse Kempen

Pas in 2012 veroverde Herentals zich een plaatsje op de GR-wandelkaarten, maar het deed dat meteen in stijl. Het stadje nestelde zich pal op de beroemde GR 5 en werd daardoor ook nog eens de draaispil van de splinternieuwe Streek-GR Kempen. In logistiek jargon klinkt het zo: Herentals is nu een belangrijke hub in het GR-netwerk.

Een hub moet vlot bereikbaar zijn, wat op zijn minst de aanwezigheid van een treinstation veronderstelt. Een hub moet ook een kwalitatief aanbod hebben, en daarmee kan Herentals meteen uitpakken: er liggen vanuit het station maar liefst drie hapklare treinwandelingen klaar. Eentje vertrekt en eindigt in Herentals zelf, makkelijker kan het niet. Het is een Dagstapper van 23 of 21 km, die je langs Grobbendonk, Vorselaar en Poederlee voert, gebruik makend van zowel GR 5 als Streek-GR Kempen. Een tweede volgt Streek-GR Kempen van Herentals tot Tielen over een afstand van 25 km. Van Tielen spoor je in nog geen 10 minuten vlot terug naar Herentals. Deze tocht is opgenomen in de nieuwe Stationsstappergids. En tenslotte is er nog een geel-rood bewegwijzerd verbindingspad tussen Herentals en Geel. Van de drie is dit de minst bekende tocht en precies daarom besloten we deze op het terrein uit te testen.

We hebben niet meteen door waarom er in Herentals nogal wat jong volk van de trein stapt. Pas wanneer we ze in groep de bus naar Lichtaard zien bestormen valt onze Euro. Bobbejaanland, dat we daar niet aan gedacht hebben! Zelf gaan we er ook naartoe, maar dan te voet, en langs grotendeels onverharde wandelpaden. De Kleine Nete is nooit ver weg, dennenbossen en een pracht van een ven tonen ons een mooi stukje Antwerpse Kempen. Hoeveel kunnen er vertellen dat ze zo naar Bobbejaanland gelopen zijn?
Bij het pretpark doorkruisen we een villawijk waar het net is alsof je naast de speelplaats van een school woont. Alleen is het hier zonder onderbreking speeltijd van 's morgens tot 's avonds...

Het tweede deel van de tocht ziet er totaal anders uit. We doorkruisen een uitgestrekte, open landbouwstreek met als afwisseling een stukje Kleine Nete (al of niet met kajakkers), een windmolen in werking (dankzij het vet van de lies van 't varken) en een stuk kanaal Bocholt - Herentals.

Na 20 km staan we voor het treinstation van Geel. We hebben de verbinding gemaakt tussen enerzijds GR 5 en Streek-GR Kempen in Herentals, en anderzijds GR 561 (Kempen - Maaspad) dat langs Geel loopt. Zo zie je maar dat het ook tussen GR-paden in, de moeite waard kan zijn om te wandelen. En met de trein is het nog makkelijk te organiseren ook.

Luc Verdegem

Steekkaart

Route en bewegwijzering

De verbindingsroute Herentals - Geel is geel-rood bewegwijzerd en wordt volledig van station tot station beschreven in de topogids GR 565 / Streek-GR Kempen.
De tocht Herentals - Tielen is eveneens geel-rood bewegwijzerd en terug te vinden in dezelfde topogids. Daarnaast is de tocht ook beschreven (in 2 richtingen) in de Stationsstappergids.
De Dagstapper is gedeeltelijk wit-rood (GR 5), geel-rood (Streek-GR Kempen) en niet bewegwijzerd. De beschrijving is terug te vinden in de Dagstapper 2 Antwerpen.
De gpx-tracks van de drie tochten zijn vrij beschikbaar op de groteroutepaden website.

Reis info

Herentals is met de trein altijd minstens om het uur te bereiken. Tielen ligt op de lijn Turnhout - Herentals en wordt om het uur bediend. Hetzelfde geldt voor Geel, op de lijn Mol - Herentals.

 
 
 
Deze website gebruikt cookies. Sommige zijn noodzakelijk voor de werking van de website, andere helpen om de werking van de website te verbeteren en om bezoekers een betere surfervaring te bezorgen. Je kunt zelf beslissen of je cookies toelaat of niet. Bij weigering zou het kunnen dat niet alle mogelijkheden van de website functioneren.