Elektronische wandelgids
e-Stappers zijn wandelgidsen, maar dan in elektronische vorm. Je installeert ze op je smartphone of tablet, en volgt ze met een wandel- en navigatieapp zoals OsmAnd (*).
Een e-Stapper is zoveel meer dan een gpx bestand dat enkel een wandeltrack toont. De e-Stapper bevat naast de track ook heel wat documentatie over wat er onderweg zoal te zien en te beleven valt.
Je volgt de track van de e-Stapper met de positie-aanduiding op de kaart. Ster-symbolen tonen waar informatie aan de track toegevoegd is. Dat kan een uitleg zijn bij een bezienswaardigheid, een opmerking over de te volgen weg, of andere nuttige info zoals een pitstop, een logeeradres, een restaurant, een treinstation, een bushalte... Die info kan ook een verwijzing bevatten naar een website of een foto. Gecombineerd met alle informatie en mogelijkheden die de navigatie-app en je smartphone je bieden, heb je alles wat nodig is om volop te genieten van je e-Stapper.
e-Stappers gebruik je offline
De e-Stapper is een bestand dat alle info over je wandeltocht bevat. Omdat het bestand zich op je smartphone / tablet bevindt, heb je geen internet verbinding nodig om er te kunnen mee werken. In combinatie met apps zoals OsmAnd die ook met offline kaarten werken kan je tijdens je tocht dus alle verbindingen uitschakelen (telefoon, data, internet). Alleen je gps moet ingeschakeld zijn. Dat bespaart je batterij alleszins een ferme hap energieverbruik.
Altijd de moeite waard
Voor onze e-Stappers zoeken we de mooiste, interessantste en avontuurlijkste plaatsen en trajecten op. Ze zijn gebaseerd op onze jarenlange verkenning van de paden die België doorkruisen.
Tijdens de e-Stapper tochten komen zowel GR-paden als lokale wandelroutes en zelf uitgezochte trajecten aan bod. Op die manier ontdek je met een e-Stapper altijd wel iets nieuws, zelfs al ben je een doorwinterde GR wandelaar.
Openbaar vervoer
e-Stappers zijn altijd bereikbaar met het openbaar vervoer.
Of het een lustocht of een tocht in lijn is, je komt er altijd met trein, tram en/of bus, en je raakt er ook op die manier weer weg.
Voor elk wat wils
Iedereen kan zijn gading vinden in het e-Stappers aanbod.
Ze variëren van korte tot langere tochten, ze lopen in lus of in lijn, ze bezoeken de mooiste stukjes natuur of stellen boeiende stadsontdekkingen voor. Ze zijn vlak, heuvelend, of hebben een stevig hoogteprofiel.
Overzichtskaarten per provincie tonen waar de e-Stappers zich situeren.
Steekkaart
Een steekkaart toont voor iedere e-Stapper de nodige informatie, zodat je altijd weet wat te verwachten. Waar loopt de tocht? Hoe bereik je de e-Stapper? Wat is de afstand, is het een tocht in lijn of een lus? Wat is de moeilijkheidsgraad, zijn er bevoorradingsmogelijkheden, zijn er pitstops, en wat is het hoogteprofiel? Je vindt ook telkens een korte beschrijving en een aantal foto's van de tocht.
Vanaf de steekkaart onderaan kan je de e-Stapper downloaden.
Een e-STAPPER downloaden
De download bezorgt je een gpx-bestand (de e-Stapper) dat alle nodige informatie bevat.
Je moet de e-Stapper alleen nog installeren (importeren) in de navigatie-app op je smartphone of tablet.
Sommige e-Stappers kan je inkorten. De steekkaart toont dan meerdere afstanden.
In dat geval bezorgt de download je minstens 2 gpx-bestanden: het hoofdtraject en het ingekort traject. Installeer beide bestanden op je toestel. Je kan dan tijdens de tocht nog altijd van het ene op het andere gpx-bestand overschakelen.
Bij sommige e-Stappers kan je nog een tweede bestand downloaden: een pdf bestand dat de uitleg bij alle POI's (interessepunten) bevat die ook in het gpx bestand te vinden zijn. Het is enkel nodig dit tweede bestand te downloaden en te openen op je smartphone of tablet als je navigatie app de uitleg bij de POI's niet toont. Op de kaart zie je dan enkel de namen van de POI's. Die zijn genummerd zodat je ze makkelijk terugvindt in het pdf bestand.
Meer uitleg
Om optimaal te genieten van je e-Stapper lees je best de twee pagina's met uitleg en tips over het gebruik van je smartphone in combinatie met de OsmAnd smartphone/tablet app.
(*) De e-Stapper gpx-bestanden werken optimaal met de OsmAnd app.
We hebben ze ook getest met andere apps zoals ViewRanger, Locus Map en GPX Viewer. Belangrijk is dat het een app is waarmee je de volledige inhoud van de POI's te zien krijgt, en die offline werkt.
En nu op stap !
We wensen je alvast leuke en boeiende e-STAPPER tochten!