GR wandelroutes 1

 Wie kent ze niet? De GR-wandelroutes, de Grandes Randonnées, de Grote Routepaden, de LAW's, de Lange Afstands Wandelpaden?

In en zelfs ver buiten Europa kom je ze tegen. Je herkent ze bijna overal aan die altijd weer opduikende wit-rode en geel-rode streepjes op de mooiste en interessantste plaatsen. Soms zijn het wandelwegen van enkele duizend kilometers lang die je door tal van landen en streken voeren. Sommige zijn beroemd en berucht, zoals de GR 5 die helemaal van de Noordzee tot de Middellandse Zee loopt, of de GR 20 op Corsica, of de GR 10 die de Franse Pyreneeën dwarst van kust tot kust. Het vergt heel wat voorbereiding en vaak meerdere jaren om zo'n pad helemaal af te stappen. Sommigen doen het zelfs in één trek en zijn meerdere maanden onderweg.

Maar het kan ook bescheidener en dichter bij huis. Je hoeft er alleen maar af en toe een dagje of een halve dag voor uit te trekken. In België zijn ruim 8000 km GR-routes uitgestippeld, waarvan ruim 5000 km in Wallonië. Misschien woon je zelfs langs zo'n pad zonder het te beseffen. Je hoeft alleszins nooit ver te reizen om er eentje tegen te komen.

Jaren geleden begonnen we die GR-paden in België af te stappen. Eerst in Vlaanderen, dan in Wallonië. We waren meteen verkocht, en hielden er een gezonde, ontspannende, goedkope en milieuvriendelijke hobby aan over. Dat niet alleen, we leerden ook ons eigen landje veel beter kennen, want achter iedere bocht in de weg viel er altijd wel wat nieuws te zien en te beleven.
De hobby werd al vlug een passie die we maar al te graag deelden met andere wandelaars. We deden dat gedurende een achttal jaren met de lumaj.be website (Op Stap langs GR-paden met Luc en Maj). De opvolger is walkitech.be die ondertussen ook al weer ettelijke jaren meegaat.

GR wandelroutes 2In al die tijd hebben onze voeten de meeste GR's in België gevoeld. Maar de tijd staat niet stil en de GR's ook niet. Heel wat wandelverslagen zijn daardoor niet meer up-to-date en hopeloos verouderd. We hebben ze dan ook verwijderd, al is het maar om geen verkeerde info te geven aan onze bezoekers. De regel is nu dat we wandelverslagen nooit langer dan 5 jaar online laten staan. En ondertussen blijven we stappen, soms opnieuw over GR's die we al ooit liepen, maar evengoed over (door ons) onbetreden GR-paden.

Al onze verslagen zijn gegroepeerd per GR, met eerst een algemeen overzicht en dan etappe-per-etappe verslagen.
We leggen vooral de focus op onze indrukken en ervaringen tijdens de wandelingen. Wegbeschrijvingen vind je in de topogidsen die de GR-organisaties via hun websites verkopen. Voor Vlaanderen is dat groteroutepaden.be, voor Wallonië grsentiers.org (op beide websites kan je de gpx-tracks van de GR's gratis downloaden). Bij onze verslagen plaatsen we ook foto's die een sfeerbeeld geven van de tocht, en een kaart die het gestapte traject toont. Verder vertellen we hoe we onze wandelingen organiseren met het openbaar vervoer, en - indien nodig - met goedkope overnachtingen.

Openbaar vervoer blijft een van onze stokpaardjes. Maak meer gebruik van het openbaar vervoer! Ook al loopt het niet altijd even vlot, je zal versteld staan waar je overal raakt met bus, tram en trein. Het milieu, je voetafdruk en de generaties na ons zullen je dankbaar zijn. En wie weet, als we dat massaal doen zal het ook onze beleidsmakers ertoe aanzetten om de neerwaartse spiraal te doorbreken en te werken aan een efficiënt en toekomstgericht openbaar vervoer.

Tot ziens op een van de vele GR wandelroutes in België?

 

Wij, bevoorrechte westerlingen, plooien ons liever terug op onszelf, bouwen muren en barrières rond ons, en hopen zo het onvermijdelijke uit te stellen
Annie Ernaux, Nobelprijs Literatuur 2022

We gebruiken enkel cookies die essentieel en nodig zijn voor de werking van onze website.