Algemene tips e-StapperVertrek goed voorbereid

Zorg dat je batterij opgeladen is.
Als het even kan, neem dan ook een powerbank, een reserve batterij en/of een oplader mee. Je weet maar nooit...

Smartphones en tablets zijn technologische hulpmiddelen en niet onfeilbaar. Er kan wel eens iets fout gaan: batterij leeg, toestel gevallen, verloren of gestolen.
Neem daarom altijd een voldoende gedetailleerde papieren kaart mee van de regio waar je gaat wandelen.

Recente smartphones en tablets zijn in toenemende mate bestand tegen een stoot, stof en vocht. Sommige modellen voldoen al aan beschermingsnormen die even goed en zelfs beter zijn dan wat gebruikelijk is voor outdoor gps-toestellen.
Maar niet iedereen loopt al rond met het meest recente model smartphone of tablet...

Bescherm je smartphone.
Er bestaan allerlei hoezen en omhulsels die je toestel (scherm en frame) bestand maken tegen een stoot en/of tegen vocht. Ze bestaan in de meest uiteenlopende uitvoeringen en prijzen. Informeer je bij de verkoper van je smartphone of surf op het internet naar de talrijke webwinkels die hierin gespecialiseerd zijn.
Een eenvoudig, goedkoop en erg efficiënt hulpmiddel tegen vocht en regen is een doorschijnend plastic zip-zakje. Die zijn overal in supermarkten te koop.

Bescherm jezelf.
Zorg voor aan de weersomstandigheden aangepaste kledij en schoeisel.
Neem voldoende drank en voedsel mee.

Beperk je batterijverbruik

De batterijcapaciteit van recente smartphones en tablets gaat er met rasse schreden op vooruit. Toestellen die het onder normale gebruiksomstandigheden 24 uur en langer volhouden zonder te moeten herladen, zijn geen uitzondering meer. Maar ook hier geldt: nog niet iedereen heeft dergelijke recente toestellen. 

Daarom onderstaande tips. Pas ze toe en de kans is groot dat je toestel het zal volhouden tijdens de duur van je wandeling.

- Gebruik een wandel-app die offline werkt, zoals Osmand, ViewRanger, Locus Map of GPX Viewer. Apps die niet zonder wifi- of mobiele dataverbinding kunnen, verbruiken heel wat batterijcapaciteit en zijn daarom niet geschikt om er uren mee in de weer te zijn.

- Zorg dat op voorhand de nodige kaarten in je wandel-app geïnstalleerd zijn, en dat het e-Stapper bestand beschikbaar is in de downloadmap op je smartphone. Zo hoef je al van bij de start van de tocht geen online verbindingen (die je batterij belasten) meer te gebruiken.

- Je gaat waarschijnlijk niet wandelen om constant telefonisch en online bereikbaar te zijn. De enige verbinding die je echt nodig hebt is de gps-functie van je smartphone. Die functioneert los van de andere types verbindingen en kan je ook apart in- en uitschakelen. Schakel daarom van bij de start je wifi- en je mobiele dataverbinding uit. Je doet dat met de Instellingen app van je smartphone. Ook je telefoonverbinding kun je op die manier uitschakelen.

- Met de Vliegtuigmodus (die geen invloed heeft op je gps) schakel je ineens zowel wifi, mobiele data als telefoon uit. Tijdens een rustpauze kan je die verbindingen altijd even inschakelen om te checken hoe 'onmisbaar' je was. Het resultaat zal zijn dat je batterij veel minder belast wordt en het dus ook veel langer zal volhouden.

- Je hoeft onderweg niet voortdurend naar je scherm te staren. Als je weet hoe je moet lopen, schakel dan je scherm uit terwijl je wandel-app blijft openstaan. Zet je scherm alleen aan bij twijfel over de te volgen weg en om de info te lezen. Geen nood, de gps blijft je positie volgen, ook als je scherm af staat. Je kunt zelfs de OsmAnd app sluiten en die terug openen als dat nodig is. Ook dan zie je onmiddellijk terug je positie op het scherm.

Verken je e-Stapper online

De bedoeling van een e-Stapper is dat je een tocht volledig offline kunt lopen, enkel met behulp van de gps-functie op je smartphone of tablet.
Bij de POI's (informatiepunten) in je e-Stapper staan soms ook links naar foto's en websites. Die kun je enkel openen als je online bent, dus als je wifi of mobiele dataverbinding ingeschakeld is. In principe is dat onderweg niet nodig want alle informatie over je traject en beziens/wetenswaardigheden/pitstops enzovoort, is offline in tekstvorm beschikbaar in combinatie met de mogelijkheden van je wandel-app (en die foto zie je duizendmaal mooier in werkelijkheid).

Met die foto's en website links kun je wel thuis (met Wifi) vanuit je luie zetel de tocht voorbereiden en een goed idee krijgen van wat er onderweg te zien en te beleven valt. Je kunt nagaan waar je eventueel rustpauzes kunt inlassen of bijkomende informatie raadplegen over bushaltes, pitstops, verkortingen van het traject... of gewoon wegdromen en de tocht al in gedachten beleven.

Moeilijkheidsgraad

Op de Overzichtkaarten en de Steekkaart van een e-Stapper duiden we de moeilijkheidsgraad aan, een waarde van 1 (makkelijk) tot 4 (zwaar).
Het cijfer geeft een eerste algemene aanduiding van de moeilijkheidsgraad. Uiteraard is dat cijfer relatief. Wat voor de ene makkelijk is zal voor de andere al redelijk moeilijk zijn. We baseren ons op mensen met een normale conditie (geen atleten, maar ook niet wie nooit uit zijn/haar zetel komt) en gezondheid.
In de Steekkaart geven we wel wat nadere uitleg over de moeilijkheidsgraad van de e-Stapper in kwestie. We voegen een hoogteprofiel van de tocht toe en wijzen op de aard van de paden.

Onderweg

Samen met de mogelijkheden van je wandel-app geeft een e-Stapper je onderweg alle nuttige info over je tocht: hoe ver is het nog, het hoogteprofiel van je tocht, openbaar vervoer haltes en lijnen, info over beziens-en wetenswaardigheden, pitstops, je positie, en nog veel meer.
Er bestaan heel wat wandel apps en de e-Stapper gpx-bestanden zijn in heel wat van die apps bruikbaar. Zelf zijn we enthousiaste gebruikers van de OsmAnd app, maar je kan een e-Stapper ook volgen met de ViewRangerLocus Map of GPX Viewer apps. Het zijn maar enkele van de bekendste wandel apps die we uitgetest hebben met onze e-Stappers.

Zie Osmand tips voor een geslaagde e-Stapper

Wandelen is de beste oefening. Maak jezelf gewoon om heel ver te lopen
Thomas Jefferson, 1743 - 1826

We gebruiken enkel cookies die essentieel en nodig zijn voor de werking van onze website.